Trygve Slagsvold Vedum

Vedum: – EU-kontakt om arbeidsgiveravgift sent, men godt

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er glad regjeringen har bedt om et møte med EU om arbeidsgiveravgiften, men mener brevet burde vært sendt for halvannen måned siden.

Den gjeldende ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift skal legges om i forbindelse med at EU-kommisjonen og ESA 1. juli kommer med nye retningslinjer for regional statsstøtte. Sektorer som transport, energi og finans skal ifølge de nye reglene ikke lenger kunne gis redusert avgift, noe som påvirker en rekke bedrifter i Nord-Norge.

Regjeringen har nå bedt om et møte med EU-kommisjonen for å få klarhet i hvordan de nye reglene skal tolkes og håndheves.

– Vi viser til at sektorbegrensningene i de nye retningslinjene har ført til stor bekymring hos myndigheter og næringsliv i Norge, sier finansminister Siv Jensen (Frp) i en pressemelding. Hun sier ordningen med redusert arbeidsgiveravgift blir et mindre effektivt virkemiddel med de nye begrensningene.

Sp-leder Vedum er glad dette nå blir tatt opp, men skulle ønske regjeringen gjorde det allerede i mars.

– Da aksepterte regjeringen vilkårene fra EU og sa at dette var en tapt sak, sier Vedum til NTB. Han påpeker også at tiltak for å kompensere de berørte bedriftene vil bli mer byråkratiske enn å beholde dagens ordning. Aller helst vil han beholde dagens ordning, og han legger ikke skjul på hva målet er:

– Senterpartiet er opptatt av lavest mulig avgift for norske distriktsbedrifter.