LO-leder Gerd Kristiansen (t.v.) mottar blomster etter at hun holdt 1. mai-tale på Youngstorget i Oslo torsdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

LO vil gjenerobre frihetsbegrepet

Arbeiderbevegelsens historie handler om kampen for frihet, sa LO-leder Gerd Kristiansen i sin 1. mai-tale på Youngstorget.

– Vi godtar ikke at de som sa nei til demokrati på arbeidsplassene, kidnapper frihetsbegrepet. Vi godtar ikke at de som vil øke forskjellene mellom folk skal få gjøre det i frihetens navn. Vi godtar ikke at «frihet» skal være synonymt med Segway og lakrispiper og proffboksing, sa Kristiansen.

Etter talen slo hun fast at høyresiden snakker om individuell frihet som om alle enkeltmennesker kan klare seg på egen hånd.

– Mange lar seg besnære av en slik tanke, men virkeligheten er ikke slik, sa hun.

Mandela

«Frihet i fellesskap» var hovedparole under 1. mai-markeringen i Oslo, og minnet om Nelson Mandela sto sentralt. Både LO og Arbeiderpartiet har mangeårige forbindelser til Mandelas ANC.

– Bedriftsdemokratiet på arbeidsplassene er juvelen i arbeiderbevegelsens frihetsprosjekt. Det er den som har gitt arbeidsfolk plass ved bordet når avgjørelsene tas, sa Kristiansen, som slo fast at den norske fagbevegelsen er verdens sterkeste.

– LO har 900.000 medlemmer. Det gir oss en formidabel styrke. Den skal vi bruke i oppgjørene i offentlig sektor, som gikk til mekling i går. Arbeidsgiverne i staten og KS og Oslo kommune går løs på det sentrale forhandlingssystemet. Det svekker kampen for likelønn mellom kvinner og menn, og det kan vi ikke være med på, sa Kristiansen.

– Vi merker at arbeidsgiverne er mer pågående og at de vil endre arbeidsmiljøloven. Men det gjenstår å se hva de klarer å få gjennomført, utdypet hun etter talen.

Reservasjonsrett

LO-lederen kom også inn på vinterens store politiske stridssak, reservasjonsretten.

– Ennå vet vi ikke hva slags ordning regjeringen foreslår. Men jeg håper vi snart skal kunne gratulere hverandre og si: Kvinnene vant – reservasjonsretten forsvant!

I talen beskyldte hun også regjeringen for å sette likestillingspolitikken i revers ved å kutte i pappaperm og øke kontantstøtten.

– Og nå vil Solveig Horne, som visstnok kaller seg for «likestillingsminister», fjerne likestillingsloven. Vi lover henne kamp til døra, sa Kristiansen.

For første gang siden 2005 er det en borgerlig regjering som styrer Norge 1. mai. LO-lederen mener mye er blitt annerledes.

– Det har ikke skjedd mye på arbeidslivssiden ennå, men vi vet jo at regjeringen bebuder endringer i arbeidstidsordningene. Vi forbereder oss på at det blir nødvendig med kamp for å bevare våre rettigheter, sier hun til NTB.