Økt import og eksport av byggevarer

Både importen og eksporten av byggevarer øker, men eksporten har en sterkere utvikling enn importen.

Byggevareindustriens kvartalsrapport for import og eksport viser at i 1. kvartal økte importen med 18 prosent i forhold til samme periode i 2013.

Dette er en del høyere enn økningen i det innenlandske salget fra norske produsenter som økte med 13 % i samme periode. Det viser en rapport som er laget basert på tilgjengelig statistikk fra SSB, bearbeidet av Prognosesenteret på oppdrag fra Byggevareindustriens forening.

Import

I 1. kvartal økte importen med 18 i forhold til samme periode i 2013. Dette er en del høyere enn økningen i det innenlandske salget fra norske produsenter som økte med 13 % i samme periode.

Dette indikerer at importerte byggevarer tok andeler i det norske markedet i Q1-14.

- Vi ser at de tre største importlandene fortsatt er Sverige, Tyskland og Danmark, og at det er størst økning i import fra de baltiske landene, melder Byggevareindustrien.

For de ulike varegruppene ser vi at utviklingen er noe variert, men gruppen "andre produkter av tre" som bl.a. dekker prefabrikkerte konstruksjonsdeler har i Q1 økt med 39 %.

Eksport

I 1. kvartal økte eksporten med 23 % som da viser en sterkere utviklingen enn import. Det er en ubalanse mellom import og eksport som siden 2003 og frem til 2013 har utviklet seg fra et forhold på 1:2 til 1:3,6 i favør import.

Likevel er dette fjerde kvartal på rad med økning i eksport.

De største markedene er fortsatt Sverige, Danmark, Finland og Tyskland som alle viser vekst på eller over gjennomsnittet.

- Det er interessant å merke seg at Kina har kommet inn som det femte største eksportmarkedet med en vekst på 34 prosent. Vi ser at det er økning særlig innenfor aluminiumsprodukter, maling og lakk, trelast og plastprodukter som de største, skriver de.