Krav om 3,8 prosent i kommuneoppgjøret

Unio og YS krever begge en ramme på 3,8 prosent i kommuneoppgjøret. Akademikerne vil på sin side ha et ekstra lønnsløft på 40.000 kroner for lektorene.

Partene leverte sine krav tirsdag. Forhandlingene i både stat og kommune skal være ferdige innen 1. mai.

Kravene sprenger som ventet rammen på 3,3 prosent, som industrien satte i frontfagsoppgjøret for fire uker siden.

– Skal frontfagsmodellen ha legitimitet, må staten ta hensyn til den endelige lønnsutviklingen i privat sektor for foregående år. Vi kan ikke godta at det på våren legges en ramme for frontfaget, som hvert år sprekker fordi det forhandles lokalt utover året i industrien, sier YS-Stat-leder Pål N. Arnesen.

– Vi ser at de tilsatte i staten får en mindrelønnsutvikling når de endelige tallene fra frontfaget kommer på bordet. Det er ikke holdbart, tilføyer Arnesen.

– Moderat

Unio Stat bruker en lignende begrunnelse for kravet på 3,8 prosent:

– Vårt hovedkrav er en reduksjon i lønnsgapet. Det er et moderat krav og i realiteten å be om det samme som industrien har fått, pluss de pengene staten skylder sine ansatte for oppgjøret i fjor, sier forhandlingsleder Sigrid Lem og viser til et etterslep fra i fjor på 0,5 prosent.

Prioriterer høyt utdannede

Unio Kommune vil prioritere medlemmer med høyere utdanning. Forbundet opplyser at kravene for høyskolegruppene, blant annet sykepleiere og barnehagelærere, i snitt er på 20.000 kroner. For lektorer og andre med femårig utdanning er kravene på 35.000 kroner.

Det er spesielt lærerne som har hatt et solid etterslep. Det må kompenseres for at læreren ikke skal tape ytterligere, sier forhandlingsleder Ragnhild Lied i Unio Kommune.

– Lønnsløft

Også YS Kommune krever en ramme på 3,8 prosent i kommuneoppgjøret.

– Offentlig sektor kan ikke bli hengende etter. Vi har et oppsamlet etterslep. Derfor trenger vi et lønnsløft i kommunene. Det er nødvendig for å rekruttere og beholde dyktige fagfolk. Vi må ha konkurransedyktig lønn i velferdssektoren, understreker leder Erik Kollerud i YS Kommune.

Akademikerne kommune krever 40.000 kroner i lønnsløft for lektorer.

– Vårt hovedkrav er at det settes av en pott på 425 millioner kroner for å rekruttere og beholde lektorer i skolen. Det vil i snitt gi lektorene en lønnsvekst på cirka 40.000 kroner, sa forhandlingsleder Anders Kvam i Akademikerne kommune da kravene i lønnsoppgjøret ble tallfestet tirsdag.