Amfi Eidsvoll

Foto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidProsjektleder Ottar Fludal i Consto Øst. Foto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: Homleid

Etter en meget hektisk byggeperiode kunne Amfi Eidsvoll i Råholt åpne dørene for nysgjerrige kunder rett før påske.

Fakta

Sted: Råholt

Prosjekttype: Handlesenter

Areal: 18.000 kvm

Kontraktssum eks mva:
Ca 200 millioner kroner

Byggherre: Amfi Eiendom

Byggherreombud og prosjektledelse:
Hammerø & Storvik Prosjekt

Arkitekt og interiørarkitekt:
AMB Arkitekter

Totalentreprenør: Consto Øst

Rådgivere: RIB: Rambøll l RIE: Romerike Elektro l RIVent: Oras l RIRør: Bravida l RIBr: Sweco l
RIGeo: Løvlien Georåd l RIB Prefab: Kynningsrud Prefab l Spesialrådgiver VVS/Energi: Optimus Prosjekt

Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhus arbeider: Brødrene Nordahl l Betongele-
menter: Kynningsrud Prefab l Rive/ saneringsarbeid: Norsk Sanerings-
service l Heis: Kone l Rullebånd/ trapper: Thyssen Krupp Rulletrapper l Rørarbeid: Bravida l Ventilasjon: Oras l Elektro: Romerike Elektro l Tømrerarbeid: Byggaksess l Tak-
tekking: Knut Nyborg l Blikkenslager og sandwichelementer: Berglund Stål & Blikk l Tynnavretting gulv og gulv-
belegg: Industribelegg l Låssystemer: Ingeborg Beslag & Låssystemer l Utvendig rekkverk: Østcom l Flis: Hilmatis l Porter: Hörmann l Glassfasader: Skonto Entreprises l Malearbeider: Criab Måleri l Rullegitter: Nor-Safe l Fasadeleverandør: Cembrit

Amfi Eidsvolls åpningsdato 10. april var ikke tilfeldig valgt. Det var nemlig på denne datoen i 1814 at 112 utvalgte menn kom sammen til Riksforsamlingen på Eidsvoll.

Prosjektleder Ottar Fludal hos totalentreprenøren Consto Øst AS er fornøyd med at de kom i mål med prosjektet til den historisk viktige datoen, men han legger ikke skjul på at prosjektet har strukket byggetidstrikken langt for å få dette til. Ifølge Fludal estimerte Consto i utgangs-punktet en byggetid på cirka 17 måneder, men byggherres ønske om åpning i for-
bindelse med grunnlovs-jubileet gjorde at byggetiden ble kuttet ned til cirka 14 måneder.

– Både Consto og de andre involverte aktørene har lagt ned en solid innsats, og den tette og gode dialogen vi har hatt med byggherre har vært helt avgjørende for å få dette til. Det har vært korte beslutningslinjer og bygg-
herre har vært flinke til å kaste seg rundt i de tilfellene vi har stått litt fast. Det har vært ekstremt viktig med tanke på den stramme fremdriften, sier Fludal.

200 millioner
Consto Øst har hatt en totalentreprisekontrakt med Amfi Eiendom AS på ca 200 millioner kroner eks. mva. Kontrakten har omfattet byggingen av et splitter nytt handlesenter på 18.000 kvadratmeter fordelt på tre plan med ca 50 butikker. Consto har også hatt ansvaret for etableringen av ny infrastruktur rundt senteret og de rehabiliterer ca 2.000 kvadratmeter eksisterende bygningsmasse som ligger i tilknytning til det nye senteret. I sluttfasen av prosjektet ble også ca 3.000 kvadratmeter av det eksisterende Råholtsenteret revet.

Erfaren arkitekt
Det er handlesenterekspertene AMB Arkitekter AS med Michael Bowe i spissen som har tegnet Amfi Eidsvoll. Bowe vet ikke eksakt antall handlesenterprosjekter han har vært med som arkitekt, men han mener det kan dreie seg om nærmere 50 ulike prosjekter. Til tross for den imponerende CVen mener Bowe at et handlesenter aldri blir rutinearbeid.

– Det blir rutine i den grad at det er en fordel at man vet hva man driver med, men det blir ikke rutine i forhold til at man er likegyldig til prosjektene. Alle prosjektene er forskjellige og det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan et senter skal se ut, sier Bowe.

Skal være et lokalsenter
Planene om å oppgradere Råholtsenteret har ligget der lenge. Bowe besøkte Eidsvoll allerede i 2003.

– Eidsvoll har endret seg mye i løpet av disse årene og senter-planene har på mange måter fulgt denne utviklingen. Amfi Eidsvoll er nå tilpasset et vekstområde som ser lyst på fremtiden, sier arkitekten.

Bowe sier videre at det har vært viktig å få til en god plassering på senteret i forhold til uteområde og den passerende Trondheimsveien.

Innvendig har arkitekt hatt fokus på å skape gode planløsninger og de har også forsøkt å gi de tre planene litt ulik karakter. AMB Arkitekter har hatt fokus på å skape et trivelig miljø gjennom blant annet å være veldig bevisste på lyd og akustikk.

– Det gamle Råholtsenteret var et lokalsenter og en møteplass for lokalbefolkningen. Det skal Amfi Eidsvoll også være. Kundene skal trives og føle at det er deres senter, sier Bowe.

Han tilføyer at det alltid er noe de ser kunne vært gjort annerledes og som de vil forsøke å gjøre enda bedre ved neste prosjekt, men Bowe tror både butikkeiere og kunder er fornøyde med senteret.

– Vi mener det er et senter som vil funger bra både planmessig og logistikkmessig, sier han.

Trespill i fasaden
Et av de arkitektoniske grepene man legger best merke til er trebruken i fasaden. Ca 30.000 meter malmfurupanel er montert «feil vei» i byggets fasader.

– Vi synes trebruken har blitt ganske flott. Spilene bidrar til å skape spill og variasjon i fasaden. Det blir et dekorativt element som ligger utenpå det som egentlig er en industriell fasade i stål, sier Bowe.amb


Godt samarbeid
Foruten AMB Arkitekter har Consto blant annet hatt med seg Rambøll som byggeteknisk rådgiver i prosjektet. De tekniske entreprisene er det Romerike Elektro, Oras og Bravida som har tatt seg av. Kynningsrud Prefab, som har levert råbygget, har også hatt en stor entreprise i prosjektet. Ottar Fludal trekker også frem maskinentreprenøren Brødrene Nordahl som har hatt ansvaret for grunn- og utomhusentreprisen.

– Vi har hatt med oss mange kjente og gode samarbeidspartnere i dette prosjektet, konstaterer Fludal.

Interessant marked
Ifølge Fludal er det i utgangspunktet Buskerud, Oslo, Bærum og Asker som er nedslagsfeltet for Consto Øst, men etter at Consto etablerte Øst-avdelingen senhøsten 2011 har entreprenør-selskapet også sett seg ut området nord for Oslo som et interessant marked. Fludal kan fortelle at de nå skal i gang med byggingen av en Coop forretning på 8.000 kvadratmeter på Jessheim.

Consto Øst, som i fjor omsatte for cirka 210 millioner, har den siste tiden også fått kontrakter på bygging av både skole og leiligheter i Kongsberg.

– Vi har en bra ordrereserve og vi har ambisjoner om videre vekst. I år ligger vi an til en omsetning på nærmere 270 millioner kroner, avslutter Fludal.


Flere prosjekter