Kruttverket Hageby

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Nittedal er en vekstkommune med mange pågående boligprosjekter. Ett av dem er Kruttverket Hageby som går inn i siste fase. Her skal Solid Entreprenør AS til sammen overlevere 54 rekkehusleiligheter til Solon Eiendom AS.

Fakta

Sted: Nittedal

Prosjekttype: Rekkehus

BTA: 7.200 kvm

Byggherre: Nittedal Boligutvikling (Solon Eiendom)

Totalentreprenør: Solid Entreprenør

Kontraktssum eks mva:
120 millioner kroner

Arkitekt: Code Arkitektur

LARK: In Situ

Rådgivere: RIG: Sweco l RIE og utførende: Installatøren Østfold l RIB: JB Consult l RIV: ÅF Norge l RIA: Asplan Viak l Kontr. konstruksjons-
sikkerhet: Rambøll l RIBR: Fokus Rådgivning l Kontroll brannsikkerhet: Roar Jørgensen l Oppmåling: Asker Oppmåling

Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Morten Gultvedt Entreprenør l Rør: Rørteft l Vinduer: Norwood Polen l Parkett: Interplywood l Byggevarer, inner-
dører: og kjøkken: Ski Bygg (Sigdal) l Trapper/ rekkverk: Stryntrappa (Hagen Treindustri) l Ventilasjon: Clima Teknikk l Elektro og brannalarm/ledelys: Installatøren Fredrikstad

Et par kilometer vest for riksveien, og opp i lia er flere utviklere nå i gang med varierte boligtilbud. Det anslås at utbyggingen i Kruttverket vil pågå de neste seks til åtte årene, i et område som i sin tid ble regulert av NCC Bolig. De står fremdeles bak majoriteten av prosjektene i Kruttverket – men ikke alle.

– Vi har stor tro på beliggenheten her i Nittedal, og kjøpte denne tomta av NCC Bolig høsten 2011, sier prosjektleder i Solon Eiendom, Anders Winther Andersen, som forteller at Solon Eiendom har en stor portefølje med bolig-
prosjekter. Det er flere prosjekter som er under utvikling og under bygging, enn de som allerede er avsluttet og ferdigstilt. Kruttverket Hageby er det første boligprosjektet for eiendomsutviklerne i Nittedal.

Småhus og friarealer
– Innenfor reguleringen, som tilsa boligformål med saltaks-bebyggelse, var det et visst spillerom. Dette er en ompro-sjektering, der vi la opp til noe mindre bygningsvolumer mellom husene. Når vi tegner boligområder, har vi fokus på uterom. Vi brøt opp volumene ned til en småhusskala, der opplevelsen av friarealet i sør har vært styrende. Det gir et spennende romforløp gjennom nabolaget, som gjør at man nordfra hele tiden kan gå på tvers for å komme til dette friarealet og mot lekeoppholds-arealene mellom byggene, sier Rannveig Hägg Berge i Code Arkitekter AS.

Det er fire forskjellige leilighetstyper. En variant går over to plan pluss kaldt loft, mens de resterende leilighetstypene går over tre plan. Leilighetsarealene kan trygt benevnes som rause, de varierer fra 123 til 142 kvm. Det skyldes ikke minst utnyttelsen av loftsarealet – etasjen i tredje. Her var det innledningsvis en viss debatt vedr. hva som gjaldt i forhold etasjer kontra mønehøyde i reguleringen. En omregulering presiserte takhøyden, slik at utbyggerne bedre kunne ivareta tredje etasjens bokvalitet med de ekstra romslige himlingshøydene.

Solon Eiendom valgte også for Kruttverket Hageby å kontrahere Solid Entreprenør for det 7.200 kvm store boligprosjektet.

– Vi har hatt et nært samarbeid gjennom flere år, og har sammen utviklet og tilpasset systemer som Solid Entreprenør er komfortable med og har god erfaring med, forteller Winther Andersen. Kontrakten er en totalentreprise med samspillsavtale og har en verdi på 110 millioner kr. eks mva.

Kruttverket Hageby har en underliggende p-kjeller under den midtre delen, med tre utganger på boligfeltet. P-løsningen har gitt bilfrie tun, kun med overflateparkering ved innfartsveiene. I p-kjelleren ligger foruten boder, også en sentral for geovarme. Alle leilighetene har vannbåren varme i første etasje og radiatorer i andre og i tredje etasje.

Bygget på fabrikk
Konstruksjonen er tradisjonell for denne typen trehusbebyggelse, med bindingsverksvegger og takstoler.

– Ytterveggselementene, med bindingsverk, lekter, vindsperrer
og kledning, er produsert på vår egen fabrikk på Rolvsøy i Fredrikstad. De er fraktet hit opp og komplettert med vinduer og isolering her. Det har gitt oss raskere montasjetid på byggeplass. Vi får lukket bygget raskere og oppnår dermed vesentlig tørrere bygg på et tidligere tidspunkt, forteller Solid Entreprenørs prosjektleder Esben Jensen.

Brann- og rømning
Løsningen med trebyggeri over opptil tre etasjer ga innlednings-
vis prosjekteringsutfordringer med tanke på brann og rømnings-veier. Kravene er strenge og det ble lagt vekt på å finne en stige-løsning som både var et arkitektonisk element, utfellbar og i henhold til regelverket. De ordinære spindeltrappene med ryggbøyle var ikke aktuelle å montere.

– Det er kommet utfellbare stiger på markedet første senere. Men vi valgte å la stigene være en del av fasaden. Selv om vi selvfølgelig håper at de aldri kommer i bruk, er de nå en viktig del av prosjektets fasadeuttrykk, understreker Hägg Berge. Brann-stigene er utviklet og produsert av Solid Entreprenør.

Høy egenproduksjon
Det er for øvrig ikke det eneste Solid Entreprenør har gjort i egen regi.

– Elektro, vvs, ventilasjon og gravearbeider har vi brukt under-entreprenører på. Men alle håndverksfagene som tømmer, flis, maling, tekking, betong og blikkenslagerarbeider har vi utført selv. Høy andel av egenproduksjon er på mange måter vårt varemerke. Det stiller krav til byggeplassledelse og internt samspill. På den annen side, det gjør det enklere å gripe inn dersom det skulle være behov for det. Dessuten står vi på en helt annen måte inne for det som utføres; vi vet best selv hva står inne for kvalitetsmessig. Fordelen med Kruttverket Hageby er at det er en basis av bygningskropper som vi lærer å kjenne og som gir oss en god repetisjonsfaktor, påpeker Jensen. Ett resultat er overlevering av alle leilighetene i trinn 1 og 2 uten feil og mangler.

Kruttverket Hageby består av tre byggetrinn, hvert av dem omfatter fem bygg. Trinn 1 var ferdig i november i fjor, trinn 2 i slutten av mars, mens det tredje trinnet overleveres i juni. Alle trinnene solgte jevnt og trutt, i trinn 1 og 2 er det kun to leiligheter igjen.

– Markedet her er klart helt annerledes enn i Oslo. Skulle vi lykkes, måtte vi bygge noe som gir kjøperne mye igjen for pengene – det får de her med relativt store leiligheter. Mange av kjøperne flytter fra en liten leilighet i Oslo til et stort rekkehus i Nittedal, og det er mange som definitivt lar seg lokke av lysløyper og et flott turterreng rett utenfor inngangsdøra, sier Winther Andersen.


Flere prosjekter