Wärtsilä Stord

Link Arkitektur har tegnet og Fronta Bygg har ført opp et kontorbygg på Heiane Vest på Stord. Størstedelen av bygget er utleid til det finske engineering-selskapet Wärtsilä.

Fakta

Sted: Heiane, Stord

Prosjekttype: Nybygg, kontor

Kontraktssum eks mva:
147,5 millioner kroner

Bruttoareal: 8.700 kvm

Tiltakshaver: HV Kontor

Totalentreprenør: Fronta Bygg

Teknisk totalentreprenør: Caverion

Byggherrreombud: Akvator

Arkitekt: Link Arkitektur

LARK: Cowi

Rådgivere: RIB: Omega areal l RIE, RIV og RIBr: Sweco Norge l RIAku: Multiconsult

Underentreprenører/leverandører: Betongarbeider: Engelsen Entre-
prenør l Betongelementer: AS Betong l Taktekking: Nygård Tak l Glass og dører: Alglass l Solavskjerming: Vental l Innredning: Moelven l Maler: Malermester Kjelsnes l Parkett: Bo Andren l Flis: Engevik Byggsenter l Lås og beslag: Kaba MøllerUndall l Storkjøkken: Haugaland Storkjøkken l Heiser: Knutsen Heis l Dekor: Zpirit Stord


Daglig leder Leif Andreas Steinsbø i Fronta Bygg forteller at bygget har to hovedfløyer og et midtbygg. Samlet areal er 8.700 kvm.

147,5 millioner kroner
Tiltakshaver er HV Kontor AS. Bygget er tegnet av Link Arkitekturs kontor på Stord og Fronta Bygg har utført de bygningsmessige arbeider i totalentreprise. Caverion
har vært totalteknisk entreprenør. Fronta Byggs kontraktssum er 147,5 millioner kroner eks mva.

Grunnarbeidene startet høsten 2012 og betong-arbeidene i desember samme år. I januar 2013 startet montering av betongelementer, og innredningen begynte i september i fjor. Bygget ble overlevert 1. mars i år.

80 prosent i landskap
Anleggsleder Ronny Augustson i Fronta Bygg opplyser at 80 prosent av kontorarbeidsplassene er i landskap med tilgang på stillerom. Det er dimensjonert for cirka 300 medarbeidere. Bygget rommer også sosiale soner, møterom, auditorium og kantine, og trimrom og sauna skal innredes. Utvendige er det parkering for 120 biler. Deler av parkerings-anlegget er satt av til elbiler (med ladestasjoner) og for bevegelseshemmede førere.

Nanoimpregnerte elementer
Tomten på Heiane er på 19,7 mål. Bygget står på fjell og komprimerte sprengsteinsmasser.

Bygget har to hovedkropper og et midtbygg, og etasjehøyden er en, tre, fem eller seks etasjer. Det er kjeller under en del av bygget. Fundamenter og trappe- og heissjakter er plasstøpt, mens resten av bærekonstruksjonen består av prefabrikkerte veggelementer, søyler, dragere og hulldekker. Taket er flatt, isolert og tekket med takbelegg. Fasadene har hvite, nano-
impregnerte betongelementer og svarte plater av aluminium. Store deler av første etasje har glassfasader. Det er fliser på gulvet i lobby, 22 millimeters limt eikeparkett i fellesareal og tepper i kontorer og korridorer.

Bygging med elementer ga ifølge Steinsbø rask lukking. Gulvet i første etasje ble tekket før veggelementene videre opp ble montert.

I kjelleren er det en stor teknisk hall. Det er 30 cm isolasjon i veggelementene og i snitt 30 cm i taket. Vinduer og glassfasader har en U-verdi på 0,8. Bygget er trykktestet og har en luft-
utskiftning per time på 0,48. Hele bygget har universell utforming. Det er lyddempende himlinger i fellesareal og korridorer. Bygget er fullsprinklet. Solavskjerming skjer med utvendige persienner som ligger i kasser over vinduene.

Tiltakshaver har opsjon på å kjøpe nabotomten med tanke på utvidelse av bygget. Utenfor bygget er det plantet 220 trær.

Løftet inn tidlig

Bygget har vannbåren oppvarming basert på en luft til vann varmepumpe. Det er gulvvarme i inngangsparti og radiatorer i andre deler av første etasje. I kontoretasjene skjer oppvarming via Caverions klimatak.

Roy Sætre i Caverion forteller at bygget er i energiklasse B. Det har behovsstyrt balansert ventilasjon med effektiv varme-gjenvinning. Det er fire aggregater i bygget, med en samlet kapasitet på 120.000 kubikkmeter per time.

Han forteller at montering av tekniske installasjoner har gått veldig bra.

– Vi har ikke hatt noen store utfordringer. Det mest spesielle i prosjektet er at ventilasjonsaggregatene ble løftet inn før dekket over kjelleren ble lagt. Dette krevde en del planlegging, sier Sætre.

Løftet entreprenøren
Leif Andreas Steinsbø sier at selv om byggetiden har vært kort så har prosjektet gått veldig bra.

– Det er et stort prosjekt med en offshore-rettet leietaker som har stilt strenge krav. Dette har løftet oss som entreprenør. Vi har hatt et godt samarbeid med Engelsen Entreprenør og hatt nytte av deres kompetanse, sier Steinsbø.

Da aktiviteten var på topp var 80 personer i arbeid på bygge-plassen. De to tømrerne Jan Magnus Johnstad og Zoran Milanko i Fronta Bygg bestod fagprøve som privatister i desember i fjor.


Flere prosjekter