Rapport: Norske selskaper underrapporterer

Store selskaper fra våre nordiske naboland er langt flinkere enn store norske selskaper til å rapportere om sine virksomheter, viser en fersk rapport.

Rapporten rapporten «The Dynamics of Social Responsibility and Innovation: A Study of Nordic 500 Companies» legges fram tirsdag. Norge og de andre nordiske landene er blitt sett på som pionerer for samfunnsansvarlig handel, men ifølge rapporten er virkeligheten en annen. Norske selskaper faller lenger og lenger bak våre naboland, skriver Dagsavisen.

Studien tar for seg i hvilket omfang de 500 største nordiske bedriftene rapporterer om sine virksomheter til de ledende internasjonale standardene UN Global Compact og Global Reporting Initiative. Disse standardene ses på som spesielt viktige for å sikre arbeidstakerrettigheter, likelønn og etisk handel med utenlandske underleverandører.

Studien tar også for seg den totale rapporteringen fra alle nordiske bedrifter.

Norge ligger nå svært langt etter Sverige og Danmark, og også Finland har rykket fra Norge de siste to årene.

– Det er ingen grunn til at vi ikke skal sammenligne oss med Danmark og Finland når det kommer til antall selskaper i landet. De andre nordiske landene har hatt en veldig rask utvikling, og det er vanskelig å peke på hvorfor Norge ikke har hatt den samme. Når det gjelder Sverige, er det seks-sju ganger så mange selskaper som tillater eksternt innsyn i sin dokumentasjon som i Norge, forteller Marit Hoel som står bak studien.