Et imponerende prosjekt

Fredag åpnet det som skal være verdens første rehabiliterte plusshus. Det skjedde i Sandvika, og viser at det er fullt mulig å realisere et bygg som produserer mer energi enn det bruker, også i Norge.

Det er et imponerende stykke arbeid aktørene som har deltatt i prosjektet har gjennomført. Det var nok noen som på forhånd var skeptiske når man sa man skulle bygge verdens mest miljøvennlige kontorbygg – men her har man nå altså klart å gjennomføre dette gjennom Kjørbo-prosjektet i Bærum.

Energibehovet i det rehabiliterte bygget reduseres med omtrent 86 prosent sammenlignet med før rehabilitering og rundt 80 prosent i forhold til gjeldende TEK 10-krav. Det er også slik at Powerhouse Kjørbo i løpet av en levetid på 60 år vil kunne dekke inn energiforbruket som var nødvendig for å produsere byggevarer, oppføring, drift og avhending av bygget. Dette bygget er dermed på å flytte grenser. Selv om det selvsagt er en stor utfordring å realisere et slikt prosjekt, er det ikke umulig, og vi håper flere andre lignende prosjekter blir å se i Norge fremover.

Partene i alliansen, som består av Entra, Skanska, miljøstiftelsen ZERO, Snøhetta, Asplan Viak, aluminiumselskapet Hydro og aluminiumsprofilselskapet Sapa, drar frem en ting når det skal forklare hvordan de har fått til dette; og det er at alle har dradd i samme retning, og benytter eksiterende teknologi på en ny måte.

I løpet av den senere tiden har vi sett et skifte i den norske bygge- og eiendomsnæringen. Energibruk og miljøbelastninger trekkes stadig oftere frem som et viktig kriterium i realiseringen av prosjekter. Dette vi helt sikkert øke i omfang også fremover. Prosjekter som Powerhouse Kjørbo er selvsagt også i stor grad med på å bidra til en slik utvikling.