Vekst i byggenæringen

Den norske byggenæringen er enorm i omfang – og den vokser.

Fra 2012 til 2013 økte den totale omsetningen i bygge- og anleggsvirksomhetene med 6,3 prosent og endte på 370 milliarder kroner. Dette viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Om man tar med den totale omsetningen innen alle deler av bygg og anlegg, er tallet faktisk langt høyere. Medregnet arkitekter, rådgivere, eiendom, produksjon av byggevarer, handel og utleie av maskiner og utstyr vil man havne langt over 500 milliarder kroner.

Ifølge tallene fra SSB har den største næringshovedgruppen, oppføring av bygninger, en omsetning på 149 milliarder kroner i 2013, og utgjorde dermed 40,2 prosent av den bygge- og anleggsvirksomheten. Omsetningen i anleggsvirksomhetene var 44 milliarder kroner i 2013. Det er 6,4 prosent mer enn året før. Anleggsbedriftene utgjorde 11,8 prosent av hele bygg og anlegg.

Det er enorme summer man her snakker om, og tall som det er vanskelig å ta inn over seg. Men det viser med all tydelighet viktigheten av byggenæringen i det norske samfunnet, og hvor avhengig AS Norge er av bygg og anlegg. Det er nemlig slik at byggenæringen er Norges nest største fastlandsnæring og ikke minst er vi landets største distriktsnæring. Det er det ikke alle som vet, og som verdsetter nok.

Men det er ikke slik at bygg og anlegg ikke lenger regnes som en næring – når tar alle, både politikere og næringslivet ellers, næringen på alvor. Gjennom et lengre systematisk arbeid fra næringens organisasjoner og virksomheter, begynner næringen nå virkelig å få den statusen den fortjener.

Det er viktig at man fortsetter dette gode arbeidet slik at næringen får enda sterkere gjennomslagskraft. Det er jo ikke akkurat slik at næringen vil få mindre betydning i årene som kommer. Det aller meste ligger til rette for en vekst innen de fleste områder innen både bygg og anlegg. Det offentlige har mange store planer på gang, og ikke minst ligger det enorme oppgaver innen rehabilitering og ombygging innen de fleste sektorer og venter. Det skal bli spennende å se når RIF kommer med sin oppdaterte State of the nation. Da får vi et svar på om vi har begynt å ta igjen noe av etterslepet, eller om det fortsatt øker.

Det å få frem volumet og viktigheten av byggenæringen kan også være nyttig for å få opp interessen hos de unge som er så etterspurt i næringen. Det hjelper selvsagt ikke med store fremtidige oppgaver om vi ikke klarer å skaffe folkene som skal gjøre jobben.