<p>Statsbyggkonferansen 2014 handlet i stor grad om hva det vil si å bygge og forvalte bygg med mening.<br></p><p></p>Petter Schjerven var konferansier under Statsbyggkonferansen 2014.Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.Statssekeretær Paul Chaffey.Arkitekt og dr. philos. Thomas Thiis-Evensen.

Meningsfull byggkonferanse

Statsbyggkonferansen 2014 fokuserte på den store statlige byggherrens mantra om å være «best på bygg med mening». Konferansen selv gir god mening, både for Statsbygg og statsapparatet.

Statsbyggkonferansen 2014 ble åpnet av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, som sammen med sin statssekretær, Paul Chaffey, skisserte noen av regjeringens forventninger til en av sine viktigste forvaltere.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner talte under årets Statsbyggkonferanse.

Spesielt utfordret Sanner Statsbygg til å bli enda mer effektiv og å bidra til å lære opp sine oppdragsgivere.

– Når jeg kommer på neste konferanse, håper jeg å dele ut mange diplomer til ansatte som har fjernet tidstyver fra Statsbygg-systemet, sa han fra talerstolen.

Sanner viste også til 2011-tall fra SINTEF Byggforsk, som viser at byggefeil totalt det året sto for fem prosent av kostnadene i oppføringen av norske bygg, og dermed en kostnad på i underkant av ni milliarder kroner.

– Prosjektering er krevende, sa han.

Statsråden påpekte at Statsbygg må gå foran og sette en høyere standard for næringen, men også bidra til å lære opp bestillerne, slik at de ikke kommer med krav som det kan være vanskelig for Statsbygg å tolke og sette ut i live.

Bygger kompetanse

– Statsbygg forvalter felleskapets interesser, og må også fylle en rolle som byggfaglig rådgiver for staten. Dersom oppdragsgiverne er uklare om sine ønsker og behov, blir det vanskelig for Statsbygg å løse oppgavene sine på best mulig måte. Anskaffelser er et lagspill, slo Sanner fast for forsamlingen.

Statsråden fulgte deretter opp med en oppfordring til de fremmøtte bestillerne og utførerne i publikum.

– Bruk dagen i dag!

Sanner måtte avslutte innlegget sitt på Radisson Blu Plaza i Oslo tidligere enn planlagt på grunn av spontan spørretime i Stortinget, men ble avlastet av statssekretær Paul Chaffey, som skisserte noen av statens forventninger til Statsbygg.

Chaffey trakk spesielt frem forventninger til Statsbyggs rolle som pådriver for en mer miljøvennlig og innovativ byggenæring og som rådgiver og kompetansebygger for statsapparatet.

– Selv om Statsbyggs største oppgave i kroner og øre er rollen som byggherre, har vi gitt i oppgave å styrke rådgiverfunksjonen overfor de statlige bestillerne. Vi har omtrent 200 etater i Norge som blant annet trenger råd om lokalene de bruker, sa Chaffey.

Statsbygger og nettverksbygger

Chaffey uttalte at Statsbygg er en viktig forutsetning for at både kommunal- og moderniseringsdepartementet, men også hele regjeringen, skal kunne oppnå sine mål for Norge.

– Byggenæringen er en av de viktigste næringene i Norge. Det er samtidig en næring som sliter med produktivitets- og innovasjonsutfordringer, og Statsbyggs engasjement i forskning og utvikling er viktig for bransjen.

Statsbygg-direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen mener konferansen er Statsbyggs viktigste møteplass for å utveksle informasjon og knytte bånd med sine kunder.

Statsbyggkonferansen inneholdt en rekke spennende innspill til og fra Statsbygg, med innlegg fra blant andre arkitekter som Thomas Thiis-Evensen, Gitte Andersen og Snøhetta-gründer Kjetil Trædal Thorsen, Reinertsen-divisjonsdirektør og NTNU-professor Siri Hunnes Blakstad, samt flere sentrale aktører i Statsbygg-systemet.

Se hele programmet her.

Direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen forteller overfor Byggeindustrien at konferansen er Statsbyggs viktigste møteplass for å utveksle informasjon og knytte bånd mellom Statsbygg og bestillerne, samt på tvers av de forskjellige statlige etatene.

– Det er en dag for nettverksbygging og informasjonsutveksling, smiler Nikolaisen.