Flere vannrør i faresonen

Lekkasjer på vannledninger førte til erstatningsutbetalinger på 1,3 milliarder kroner i 2013. Nå er vannrørene fra den store utbyggingen på 1960- og 70-tallet i faresonen.

Vannskader

* 64.000 vannskader ble meldt inn til forsikringsselskapene i 2013

* 2,3 milliarder kroner ble utbetalt i erstatning for alle typer vannskader i 2013

* Erstatningsutbetalinger for vannskader økte med 15 prosent fra 2012 til 2013

* Hyppigste årsaker til vannskader: brudd på vannledninger og rør, vanninntrenging utenfra på grunn av mye nedbør og vannskader som følge av frostsprengte rør i kalde vintre

- Antallet vannskader øker betraktelig når rørsystem blir eldre enn 30 år, sier Lars Wiig i KLP Skadeforsikring.

- Det er rust som er årsaken til at rør ikke lever evig. Graden av dette vil variere ut fra kvaliteten på utstyret, hvor mye det brukes og kvaliteten på vannet. Men generelt er det slik at jo eldre rør, jo større mulighet for vannskade, sier han.

Sintef Byggforsk har levetidstabeller, det vil si en anbefalt brukstid, for rør:

- På 50-tallet var det mest vanlig å bruke vannrør av kobber. Disse var av god kvalitet, med en anbefalt brukstid på 50 år, men er nå såpass gamle at de er i ferd med å bli utslitte. Også vannrør i 70-tallsboliger er i ferd med å nå sin alderdom, for selv om disse rørene er nyere, er kvaliteten dårligere. De er tynnere og mer utsatt for korrosjon, og har en anbefalt brukstid på 30 år, sier Wiig.

Med andre ord begynner svært mange rør i Norge å komme i risikosonen. Det ble reist 260 000 nye bygg på 1960-tallet, og 380 000 nye bygg på 70-tallet.

- En ekstra utfordring er at mange rør ligger skjult i vegger og gulv. Små lekkasjer i skjulte rør oppdages gjerne ikke før de har gjort stor skade, og da blir regningen høy. Ekstra ille er det at lekkasjene kan føre til fuktskader, som igjen gir dårlig inneklima i boligen – uten at man skjønner årsaken til det, sier Wiig.

Forsikringsselskapene dekker kostnader ved skader som følge av plutselig og uforutsett vannlekkasje fra bygningens rørsystem. Men huseier har også et ansvar for å kontrollere og skifte ut rør og koblinger i sine bygg. I Sverige har forsikringsselskapene en strengere praksis enn i Norge overfor huseiere som ikke sørger for vedlikehold av innvendige rør.

Wiig mener at forsikringsselskapene også her i landet kommer til å bli strengere når det gjelder huseiers ansvar for vannledningsskader etter hvert som svært mange røropplegg i landet når "aldersgrensen":

- Forhøyet egenandel ved skade nummer to på vannledning eldre enn 35 år er allerede innført. Tiltak som vurderes er dyrere forsikring for eldre bygg der rørsystemet ikke er skiftet ut, sier han.