Norske ledere kvier seg for å varsle om korrupsjon

Norske sjefer tør ikke varsle om korrupsjonsmistanker av frykt for hva selskapet risikerer. Det mener flere korrupsjonsjegere.

Flere store norske selskaper har vært under Økokrims lupe de siste årene. Yara fikk norgeshistoriens største foretaksbot, Kongsberggruppen er siktet for grov korrupsjon og rederiet Klaveness etterforskes for bestikkelser.

Telenor fikk nylig besøk av Økokrim i forbindelse med etterforskningen av det deleide Vimpelcom og korrupsjonsmistanker i Usbekistan, skriver Dagens Næringsliv.

Flere korrupsjonsjegere mener mørketallene er store og at bare en liten brøkdel kommer Økokrim for øre.

– Det er ikke tvil om at det er langt flere saker enn de som er rapportert til Økokrim, sier Helge Kvamme, mangeårig gransker i revisjonsfirmaet PwC og nå sjefsgransker for advokatfirmaet Selmer.

Han får støtte fra advokat og gransker Jan Fougner i advokatfirmaet Wiersholm. Fougner mener at en av årsakene er at norske foretak blir dømt for korrupsjon selv om de har gjort det de kan for å unngå dette.

– Hvis personer har gjort noe galt risikerer også selskapet å bli straffet selv om selskapet ikke kunne ha gjort noe annerledes, sier Fougner.

Helge Kvamme mener at et system for frivillig selvrapportering og mulighet for straffefritak for et foretak dersom selskapets forebyggende rutiner er gode nok, er tiltak som ville fått flere til å melde fra.