Illustrasjonsfoto

Advarer mot takskader på hytta

Store snømengder på fjellet gjør faren for frostskader på hytta ekstra stor i år. – Bruk påskeferien til å sjekke om taket er skadet, råder kjedeleder i Mesterhus Raymond Myrland.

Det har vært en spesiell vinter. Vinteren har vært nærmest snøfri på lavlandet i Sør-Norge, og på Vestlandet har det vært minimalt med snø. I Midt-Norge har det vært så tørt at lyngbrannene har herjet.

Samtidig har det vært enormt mye snø i østlige fjellområder. Flere fjellområder har opplevd en av de mest snørike vintrene siden 1960- og 70-tallet, ifølge NVE.

Mye snø og mye varme

Før i tiden var vinterhytta iskald når det ikke var noen til stede. Nå velger flere og flere å la varmen stå på hele vinteren, eller sende en SMS for å varme opp hytta før de kommer frem.

Mye snø og mye varme kan bli en kostbar kombinasjon.

- Det er klart det er koseligere med en varm hytte, men det har sin pris. Når hytter har tre meter snø på taket samtidig som ovnene står på, er det fare for frostskader på tak, loft og takrenner. Jeg håper de fleste har måkt taket sitt i år, sier Raymond Myrland, kjedeleder i Mesterhus.

Eldre hytter mest utsatt

Han tror særlig at hytter som er bygget før 80-tallet kan få problemer.

- Mange hytter bygget på 60- og 70-tallet ble omtrent bygget av materialer som blåste i land der hytta befinner seg. Tre meter komprimert snø er utrolig tungt, og kan gi sprekker i takkonstruksjonen, sier Myrland.

Nå som snøen har begynt å minke, anbefaler han alle som har hytte i østlige fjellområder om å bruke påsken til å måke taket og se etter skader på tak, loft og takrenner.

- Jeg er redd mange kommer til å få seg en ubehagelig overraskelse. I så fall bør du kontakte en fagperson umiddelbart. Snøsmeltingen skal skje utendørs, ikke innendørs, sier Myrland.