Hyttehøytiden

Hver nordmann sin hytte, er nok å ta for hardt i, men det er unektelig slik at vi elsker fritidsboliger her i Norge. Mange hundre tusen nordmenn har et hjem nummer to, enten det er hytte på fjellet ved sjøen eller bolig i utlandet.

Det finnes godt over 400.000 fritidsboliger i Norge, og tallet øker. Spesielt i den norske fjellheimen dukker det stadig opp nye hyttefelter og eksiterende områder bygges videre ut. Det ser nesten ut til å være et utømmelig marked for hytter i fjellet i Norge. Det tyder på at mange har mulighet til å bruke litt ekstra på sin bolig nummer to.

Prisutviklingen har likevel vært relativt avdempet de siste årene. Budrundene har ikke tatt av og det ser ut til at markedet for de aller dyreste hyttene er nedadgående. Nå er det folkehytten som gjelder – om man da kan kalle det folkehytte når man må ut med mellom 2-3 millioner kroner for å finne noe som passer for familien.

Som ellers i eiendomsmarkedet, er det også én avgjørende faktor for prisene i hyttemarkedet, og det er selvsagt beliggenhet. Det er enorme prisforskjeller om man ligger avsides til, gjerne ute vei frem til hytten, og det å realisere hyttedrømmen ved et stort alpinanlegg, nærme en av de større byene i Norge. Nettopp avstand til primærboligen ser ut til å bli stadig viktigere. I en travel hverdag ønsker de fleste å kunne komme til hytten på kortest mulig tid – og det er jo forståelig ettersom den sannsynligvis vil bli brukt langt mer da.

Men man kan jo spørre seg om det lønner seg å investere i en fullt utstyrt hytte uansett hvor mye den brukes. For mange vil det lønne seg å legge seg inn på et høyfjellshotell isteden. Det er også slik at en fritidsbolig først om fremt ikke kan kjøpes med tanke på tjene penger. I de fleste tilfeller vil verdistigningen være høyst usikker. I fjellheimen legges det nå til rette for så mange utbygginger at tilbudet finnes i overflod.

Men fritidsboligen realiseres sjelden med mål om å tjene mye penger. Hytta kjøpes med hjertet. Dette er stedet hvor hele familien samles og de gode minnene skapes. Hyttedrømmen lever i beste velgående i Norge.

Nå er vi i ferd med å gå inn i påskehøytiden, og det er også i aller høyeste grad hyttehøytid i Norge, både ved sjøen og ikke minst i fjellet. I påsken skal alle på hytta sammen med familien, og tiden skal tilbringes ute i solveggen. Vi håper værgudene står oss bi og gir oss en fin høytid.

Vi i Byggeindstrien/bygg.no ønsker alle våre lesere en riktig god påske, og husk solkrem!

PS. Bygg.no blir selvsagt oppdatert gjennom hele påsken, og delta gjerne i vår påskequiz og vår hagequiz.