Regjeringen ønsker innspill til reform av jernbanen

Regjeringen vil gjennomføre en reform av jernbanesektoren slik at den blir mer effektiv og kan gi et enda bedre tilbud enn i dag.

Samferdselsdepartementet inviterer nå berørte aktører til å komme med synspunkter og innspill på utvalgte områder.

- Høyre/ FrP-regjeringen skal reformere både veg- og jernbanesektoren, der målsetningen blant annet er å få til raskere utbygging av infrastruktur og et mer effektivt og bedre koordinert transportsystem. Dette arbeidet startet opp umiddelbart etter regjeringsskiftet. Nå inviterer vi alle med interesse for jernbanen til å bli med i reformarbeidet, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Arbeidet med transportreformen består av fire delprosjekter og ett koordinerende hovedprosjekt, som er etablert i Samferdselsdepartementet.

- Frem til nå har arbeidet med reformen foregått internt i departementet. Nå er tiden kommet for å hente inn innspill, i første omgang på utvalgte tema på jernbanesektoren. I et så viktig og omfattende arbeid er det viktig å ha en mest mulig åpen og inkluderende prosess, der alle gode forslag kommer på bordet, sier samferdselsministeren.

- Vi presenterer tre temaer i denne omgang, som vi ønsker at alle med kunnskap om, interesse for eller hjerte for jernbanen skal gi oss innspill på. Arbeidet med jernbanereformen spenner videre enn disse temaene, og vi tar sikte på nye innspillsrunder på andre temaer senere. Dette er temaene vi vil ha innspill på nå:

* Mer konkurranse om persontransport på tog

* Mer godstransport på jernbanen

* Et bedre marked for drift og vedlikehold av jernbanen

Ber om faglige innspill fra Jernbaneverket

To områder som behandles i reformarbeidet og som departementet ønsker at Jernbaneverket kommer med innspill til, er samarbeidet mellom staten og fylkene/regionale aktører, og drift og vedlikehold av infrastruktur.

Fristen er satt til 10. mai, med mulighet til å supplere det første bidraget innen 15. juni.