Administrerende direktør i Arkitektbedriftene, Egil Skavang.

To prosent flere ansatte i arkitektbedriftene

Arkitektbedriftenes nye bemanningsundersøkelse viser at medlemsbedriftene i undersøkelsen har økt sin bemanning noe fra 2012.

Utvalget hadde i 2012 tilsammen 828 ansatte, og økte i i 2013 med 18 ansatte til 846 ansatte.

Arkitektbedriftene i undersøkelsen har samlet fått 2,17 prosent flere ansatte i 2013 enn de hadde i 2012. Det viser Arkitektbedriftenes nye bemanningsstatistikk. Statistikken er utarbeidet på grunnlag av svar fra et representativt utvalg medlemsbedrifter. De samme bedriftene ble spurt i 2012 og i 2013.

Utvalget hadde i 2012 tilsammen 828 ansatte og i 2013 tilsammen 846 ansatte, dvs en økning på 18 ansatte, som utgjør litt over to prosent. Utvalget utgjør omtrent 20 prosent av totalt antall ansatte i medlemsbedriftene i Arkitektbedriftene.

Flere ikke-arktitekter
Økningen er fordelt likt mellom antall ansatte med mastergrad og andre ansatte. Dette gir en endring i den totale fordelingen av arkitekter og andre ansatte, der i 2012 81,5 prosent var arkitekter og 18,5 prosent var andre ansatte. I 2013 er 80,8 prosent arkitekter og 19,2 prosent andre ansatte. Økningen i antall arkitekter er på 1,3 prosent, mens økningen i antall ansatte utover arkitekter er på 5,9 prosent.

Importerer arkitekter

Ledighetstallene blant norske arkitekter har vært lave og synkende gjennom de siste årene før de nå, etter nyttår, stiger noe. Samtidig har det vært en jevn vekst i bemanningen, som i hovedsak har skjedd gjennom ansettelse av utenlandske arkitekter. Brorparten av bedriftene har nå utenlandske ansatte og for enkelte av de større bedriftene nærmer antall utlendinger seg 50%.

- Dette har vi sett utvikle seg over tid, og det har både en sammenheng med høyt aktivitetsnivå i Norge og med stor tilgang på arkitekter fra europeiske land som har hatt et dårlig marked over flere år. Vi er bekymret for at det utdannes for få arkitekter i Norge på permanent basis, sier administrerende direktør i Arkitektbedriftene, Egil Skavang.

- Utlendingene kan velge å reise hjem mens vi fremdeles har behov for dem, og vi må uansett ha en større kapasitet i arkitektbransjen i forhold til den forventede utbyggingen i Norge fremover», sier Skavang