Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Støre: - Frykter for byggenæringens fremtid

Jonas Gahr Støre uttaler denne uken at han frykter for den norske byggenæringen.

I torsdagens papirutgave av Adresseavisen sier Jonas Gahr Støre (Ap) han frykter for fremtiden til norsk bygg- og anleggsbransje. Dårlig rekruttering, sosial dumping og kriminelle entreprenører er årsakene til at den rikspolitiske tungvekteren ser mørkt på bransjens fremtid.

– I Sør-Trøndelag går søknadene til byggfag i videregående skole ned med 30 prosent. Det er alvorlig for et land som står foran store utfordringer med å bygge infrastruktur. Jeg tror mye av dette henger sammen med bransjens kriminelle aktører, sier Støre til Adresseavisen.

– Alvorlig for Norge

Denne uken var mannen som trolig blir Arbeiderpartiets nye leder Veidekkes anleggskontor ved City Lade i Trondheim, hvor han fikk en innføring i bransjeutfordringene i bygg og anlegg under et møte med Veidekke, Fellesforbundet og LO.

Støre sier til Adresseavisen at han mener det er veldig alvorlig for Norge når bransjens useriøse rykte går utover rekrutteringen.

– Vår befolkning kommer til å vokse, og vi kommer til å få store utfordringer med å gjennomføre byggeprosjekter rundt de store byene knyttet til boliger, infrastruktur og samferdsel dersom dette fortsetter, advarer han overfor Adressa.

Alarmerende trend

– Hadde søknadstallene på medisinstudiet gått så mye ned som i byggfagene, ville alarmklokkene vært slått på for lenge siden. Det er det på tide å gjøre for denne bransjen nå, sier han til avisen.

Støre trekker frem den økende sosiale dumpingen og kriminaliteten på norske arbeidsplasser som hovedproblemet, og uttaler at dette utgjør en trussel mot hele det norske arbeidslivet. Han mener videre at offentlige byggherrer må bli bedre til å sette tak for antall underentreprenører og leverandører for å få mer oversiktlige kontrakts- og ansvarsforhold.