Høyre-politiker tror 22. juli-minnested stanses

Høyre-politiker i Hole kommune Eva Bekkelund-Eriksen tror at det planlagte minnestedet for 22. juli på Sørbråten ved Utøya blir stanset.

– Jeg håper og tror at Koro og Statsbygg går tilbake til statsrådene og sier at dette er ganske vanskelig, antakelig umulig. Jeg tror ikke noen ansvarlige politikere vil være med å støtte et prosjekt eller et minnested som splitter et lokalsamfunn, sier Bekkelund-Eriksen til NRK.

Minnestedet skal stå ferdig 22. juli 2015, men etter sterk motstand fra naboer og pårørende tror ikke Bekkelund-Eriksen det er sannsynlig med avduking neste år.

Avdelingsdirektør i Statsbygg Jo Ulltveit-Moe sier at de fortsatt jobber for at kunstverket skal stå klart neste år.

– Vi har et oppdrag fra departementet til 22. juli 2015, så er det opp til politikerne og departementet om det skal skje noe annet, sier Ulltveit-Moe.

Onsdag kveld holdt Kunst i det offentlige rom (Koro) og Statsbygg et folkemøte om det planlagte minnesmerket.

Naboer og støttegruppa for pårørende var til stede, og flere av dem som tok ordet under møtet, sa tydelig fra om at de ikke ønsker kunstner Jonas Dahlbergs verk som minnemerke. Dahlberg deltok selv på møtet.

Onsdag ettermiddag fikk kommunalminister Jan Tore Sanner (H) overlevert 1.100 underskrifter mot minnesmerket utenfor Stortinget.