Blir vi som Saudi-Arabia?

Både Norge og Saudi-Arabia er blant verdens største eksportører av olje, og genererer dermed store inntekter fra det svarte gullet.

Selv om de fleste sammenligninger mellom de to landene stanser der, er det likevel mulig å peke på noen utviklingstrekk mellom de to landene som følge av denne oljerikdommen. Nå er de langt mer avhengig av oljen i Saudi-Arabia, samt at de bruker langt mer av oljeinntektene sine der enn hva vi gjør i Norge. Derfor er det også over tid blitt slik at det er ytterst få av lokalbefolkningen som ufører håndverkertjenester i Saudi-Arabia. Arbeidsinnvandrere står nesten utelukkende for det som kan kalles yrkesfaglige tjenester, og mange av arbeidsinnvandrerne kommer fra land som India.

I et innlegg på Byggevaredagen onsdag holdt kompetansedirektør Jørgen Leegaard i BNL et innlegg med tittelen «Den norske arbeideren – en utdødende rase?». Slik er det heldigvis ikke, og det vil nok heller ikke bli slik. Men det er noen bekymringstrekk. Det finnes mange dyktige fagarbeidere som med rette kan være stolte av jobben de utfører, og det er et stort konkurransefortrinn for byggenæringen i Norge. De har sterk fagkompetanse og vet hva som skal til for å få en byggeplass til å fungere uten detaljstyring fra prosjektledelsen. Det er fortsatt slik at en rekke unge jenter og gutter ønsker å bli en del av næringen, og ønsker å ta en fagutdanning, men de er ikke mange nok. Behovet er større enn hva vi klare å fylle. Derfor har det også vært nødvendig og ønskelig med en økende grad av arbeidsinnvandring, og mange har kommet fra det tidligere Øst-Europa. Dette betyr ikke at nordmennene er forsvunnet fra yrkesfagene, men veksten i næringen er tatt gjennom utenlandsk kompetanse.

Flere undersøkelser peker på at den kompetansen Norge trenger aller mest fremover, er yrkesfaglige utdanningsretninger. Problemet er at samfunnet nå i stor grad bygger opp et ideal om at høyere utdannelse er noe alle bør satse på. Det riktige er selvsagt at vi trenger begge deler, vi trenger folk både med yrkesfagkompetanse og høyere akademisk utdanning . Men slik samfunnsutviklingen er blitt, blir yrkesfaglig kompetanse ikke verdsatt nok, og er ikke noe de fleste foreldre drømmer om at barna skal satse på.

Akademisk utdanning er blitt normalen, og det er selvsagt en stort pluss for Norge at så mange ønsker en høyere utdanning, men vi må ikke glemme yrkesfagene i dette bildet. Vi trenger å utdanne kompetanse innen flere felt.

For å få endre på denne utviklingen må det skje noe med hele samfunnstankegangen. Vi må bygge opp under den yrkesfaglige stoltheten, og i sterkere grad trekke frem viktigheten av håndverkerkompetansen. Det er i dag slik at fagarbeiderne ikke blir nok verdsatt.

Vi kan ikke alle flytte på papirer - noen må faktisk også gjøre jobben ute på byggeplassen. Om denne utviklingen forsterker seg, der alle går velger bort yrkesfaglig skolering, og om samfunnet ikke tar noen omfattende grep rundt denne problemstillingen, vil vi ikke ha nok folk til å bygge landet fremover.

I 2030 vil det bli behov for 188.000 personer med yrkesfaglig utdanning i Norge. Det blir langt fra utdannet nok fagkompetanse for å møte dette kravet i dag.