Oscarsborg festning i Oslofjorden utenfor Drøbak blir fredet. Kanonen var siste gang i bruk under den tyske invasjonen 9. april 1940. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Oscarsborg festning fredet av Riksantikvaren

På dagen 74 år etter at det tyske troppetransportskipet Blücher ble senket ved Askholmene, ble Oscarsborg festning i Drøbaksundet fredet av Riksantikvaren.

Fredningen er en del av grunnlovsjubileet i 2014 og skjer samtidig som filmen «Tre døgn i april» spilles inn på festningen. Filmen handler nettopp om de dramatiske dagene i april 1940, da oberst Birger Eriksen ordre om ild reddet både regjeringen og kongen som fikk tid til å komme seg i sikkerhet før tyskerne nådde Oslo.

Ikke siden 2002

Nå er det lenge siden lyden av soldatstøvler har ljomet i veggene på festningen som ble anlagt i årene 1845 til 1853. Det siste befalsskolekullet ble uteksaminert i 2002, og siden da har Oscarsborg ikke hatt noen forsvarsmessig betydning.

Området på øyene Nordre og Søndre Kaholmen, der selve festningen er plassert, er utviklet til et idyllisk fritidsområde med restauranter, kafeer, hotell, spa og museum. Festningen har også årlig musikkfestival, opera og kunstutstillinger.

Viktig kulturscene

– Oscarsborg festning er i dag en viktig kulturscene, sentralt i Oslofjorden. Det at festningen brukes og oppleves av så mange er den aller beste formen for vern og sikrer at stadig nye generasjoner får tilgang til anleggets rike historie, sa riksantikvar Jørn Holme da han onsdag var med på fredningsmarkeringen.

Også båtfolket har fått en populær gjestehavn i området. I sommerhalvåret går det i tillegg rutebåt fra Oslo til Oscarsborg.