Høyere omsetning og inntjening i Bydrift

Bergen Bydrift AS nådde en omsetning på 215 millioner kroner i 2013 mot 178 millioner kroner året før. Resultat før skatt ble 13,7 millioner kroner mot 6,1 millioner kroner i 2012.

Selskapet deler ut 15,5 millioner kroner i utbytte til Bergen kommune.

Bergen Bydrift ble omdannet til aksjeselskapet 1. april 2009, og har i denne perioden levert overskudd på totalt 42,4 millioner kroner før skatt.

- Vi er svært fornøyd med både omsetningen og resultatet for 2013. Vi har levert overskudd hvert år siden Bergen Bydrift ble omdannet til aksjeselskap, sier Lomsøy. Han legger ikke skjul på at det har vært noen tøffe år selv om resultatet er tilfredsstillende. Det var lenge usikkerhet omkring hvor mange ansatte i selskapet som ville bruke returretten til Bergen kommune. De fleste valgte imidlertid å bli værende i Bydrift.

- Vi har opprettholdt kompetansen og har et vedvarende og sterkt fokus på kvalitet i det vi leverer, sier han. Bydrift har aldri før hatt høyere omsetning eller resultat.

- Vi har en solid ordrereserve og inngangen til 2014 har vært meget bra. Vi lever med et kontinuerlig prispress i alle oppdrag vi byr på, og det handler om å være rimelig priset samtidig som vi tjener penger og bygger bedriften videre, fortsetter Lomsøy.

Det største enkeltprosjektet selskapet fikk i 2013 var Løvstien, estimert til cirka 33 millioner kroner for traseen som skal stå ferdig i februar 2015.

Bergen Bydrift AS henter 90 prosent av omsetningen fra kommunale etater og ti prosent i det frie markedet. For å få de kommunale oppdragene må selskapet likevel være konkurransedyktige, og det er disse oppdragene som gir lavest fortjeneste. Bergen kommune, som eier 100 prosent av Bydrift, er i en prosess med salg av selskapet.

- Vårt mål er å bygge Bydrift som noe sterkt og varig, uavhengig av hvem som eier virksomheten. Hver eneste dag er en kamp om oppdragene og det er der vårt fokus er. Vi håper naturligvis at en eventuell ny eier ønsker å fortsette den reisen vi har startet på, sier Lomsøy. Han skryter av de ansatte som ikke har latt seg distrahere av salgsprosessen.

- All honnør til medarbeiderne som har stått på, nærmest ubekymret og uanfektet av hvem som eventuelt kjøper aksjene til Bergen kommune, sier han. I fjor tok Bergen kommune et utbytte på to millioner kroner. Fri egenkapital bidrar til at årets utbytte blir på 15,5 millioner kroner.

Bergen Bydrift AS er delt inn i fire ulike områder – Renhold av utendørsarealer, Vedlikeholdskontrakter veg, Entreprenørtjenester og Grått og Grønt.

- Hvert år leverer vi såkalte signaturprosjekter. Det er viktig fordi det posisjonerer selskapet inn mot krevende oppdrag i forskjønnelsen av Bergen, sier Lomsøy. Bydrift har de siste årene håndtert prosjekter i Stoltzekleiven, Cort Piilsmauet, turveier på Rundemanen, Hellenfjellet, fornying og forskjønning av Christieparken og Håsteinarparken, for å nevne noe. I tillegg skal Bydrift ha ansvaret for utsmykking av bibliotekplassen og johanneskirketrappen.

- Vi er blitt en markant aktør i bybildet, og de ansatte er stolte av å arbeide i Bydrift. Det er en viktig faktor som ikke alltid kan måles i penger, sier Bydrift-sjefen.