Aker Solutions CCB

Local-caschjem

I Coast Center Base på Ågotnes i Fjell kommune har Brødrene Ulveseth AS ført opp et kontorbygg for Aker Solutions.

Fakta

Sted: Ågotnes

Prosjekttype: Nytt kontorbygg

Entreprisekostnad eks mva:
139 millioner kroner

Bruttoareal: 11.460 kvm

Tiltakshaver: Ågotnes Kontorpark

Totalentreprenør:
Brødrene Ulveseth

Arkitekt: Arkitekt Rolv Eide

Interiørarkitekt: Soldesign

Rådgivere: RIB: Bjarte Fyllingen l RIB Betongelementer: Multibygg Vest l RIV: Techmentor l RIE: Norconsult l RIBr: Sweco Norge

Underentreprenører/leverandører: Slipte betongelement: AS Betong l Hulldekker: Spenncon l Betong-
trapper, repos: Con-Form l Ståltrapp, glassrekkverk: Hamre l Delta bjelker: Peikko Norge l Q-dekker: Borg Bygg l Stålkonstruksjoner: Ipoa l Taktekking: Protan l Fasadekledning: Petal l Glassfasader og vinduer: Kebo Glass l Yttervegger: Sotra Entreprenør l Innredning: Moelven Nordia l Maler og gulvlegger: Lønningen og Nilsen l Rørlegger og varmeanlegg: Bergen Rørteknikk l Elektro: Torsvik Elektro l Ventilasjon: Bergen Air l SD-anlegg: Celsius Teknikk l Sprinkler: Tor Eide

Tiltakshaver er Ågotnes Kontorpark AS. Bygget er tegnet av Arkitekt Rolv Eide AS og ført opp i en totalentreprise. Byggets entreprisekostnad er 139 millioner kroner eks mva. Grunnarbeidene startet i januar 2012, og bygget stod ferdig i november 2013.

Kunnskapsdeling
Akers nybygg skal gi rammer for kunnskapsdeling, læring og samhandling og skal bidra til at selskapet når sine målsetninger. Kristine S. Sheridan har vært intern prosjektleder og ledet prosjektgruppen. Hun har hatt bistand av Sissel Fjellstad (PwC Consulting) i ledelsen av prosjektet. Sonja Solstrand fra Soldesign har vært interiørarkitekt, og Trond Øvrebø fra Erstad & Lekven har vært byggeteknisk rådgiver for leietaker.

Kristine S. Sheridan sier de ansatte har vært involvert gjennom arbeid i en brukergruppe sammensatt av ansatte fra alle avdelinger og at det har vært tett dialog i hele prosessen med hovedverne-ombud, tillitsvalgte og AMU.

– Dette var viktig for å sikre at valgte løsninger støtter behov og målsetninger med bygget, sier Sheridan.

Kontor og parkering
Tomten er på 7,5 mål og hadde dels fjellgrunn og dels jord. Cirka 9.000 kubikkmeter faste fjellmasser er sprengt bort og 2.600 tonn forurensede jordmasser er kjørt til deponi.

Bygget har fire etasjer over bakkenivå og en etasje med parkering under. Et parkeringsanlegg på 3.800 kvadratmeter rommer 148 biler. Utenfor bygget er det 51 parkeringsplasser.

Kontordelen er på 7.660 kvadratmeter og rommer drøyt 400 kontorarbeidsplasser. De fleste arbeidsplassene er i åpne kontor-landskap, med tilgang på stillerom og møterom.

Bygget er tilnærmet rektangulært. Kjeller og bakvegg er i plasstøpt betong. Bærende konstruksjon fra første til tredje etasje er av betongelementer. Fjerde etasje har bære-
konstruksjon av stål med lettak. Taket er flatt, isolert og tekket med folie.

Andre og tredje etasje har hvite, slipte betongfasader på tre sider. Fjerde etasje har StoVentec fasadesystem. Det er tepper på gulv i kontorlandskap, parkett i møterom og sosiale soner. I kontorene er det fleksible vegger. Våtrom har faste vegger. Hele bygget har systemhimlinger. I foajeen er en akustisk vegg en del av byggets utsmykning.

Rask lukking
Prosjektleder Jimmy Håkonsund i Brødrene Ulveseth sier at bygging med betongelement ga relativ rask lukking av bygget.

– Konstruksjonen ble tørket ut med rotoravfuktere før inn-
redning. Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 30 cm i taket. U-verdi for vinduene er 1,2, sier Håkonsund.

Fyrrom og sprinklerrom er plassert i kjeller. Det er to ventila-sjonsrom i hver kontoretasje (kun ett i fjerde). Hele bygget har universell utforming.

Energiklasse B
Bygget har vannbåren oppvarming basert på luft-til-vann varmepumpe. Det er gulvvarme i foaje, garderober og trimrom. I kontoretasjene er det fortrinnsvis radiatorer. Beregnet energi-
bruk per kvadratmeter per år er 113 kWh, noe som plasserer det i energiklasse B. Bygget har balansert ventilasjon, sentral driftskontroll og er fullsprinklet. Solavskjerming ligger i glasset.

Jimmy Håkonsund forteller at byggingen har gått bra.

– Vi var 50 personer på byggeplassen da aktiviteten var på topp. Byggingen skjedde uten fraværsskader.

Inntil fjellside
Arkitekt Rolv Eide i Arkitekt Rolv Eide AS forteller at hoved-utfordringen med bygget var at det lå inntil en åtte meter høy fjellside som gjorde at første etasje fikk sin bakside tilfylt.

– I disse arealene plasserte vi garderober, noen møterom og undervisning. Fasade mot nord med hovedatkomst ble lagt inn i fjellsiden. Dette ble forsterket ved at gråsteinsmurer på utsiden ble trukket inn i resepsjonsområdet. Hele hovedatkomsten med resepsjonsområdet ligger i et glassbygg som er åpent opp over tre etasjer. Hoveddelen av bygget er et stort volum som ligger mot sør. I bakkant består dette volumet av betongelementer. Mot sørvest er en etasje løftet opp for å gjøre det lettere. Her er fasaden av glass i nedre etasje og platekledning med innslag av store glassfelt i de øvrige. Bygget er også knyttet sammen med et eksisterende kontorbygg via en glassgate i tredje plan, sier Eide.


Flere prosjekter