Sandstuveien 68

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

En betydelig utbygging i regi av Watrium Eiendom AS er planlagt mellom E6 og Sandstuveien på Ryen. NCC Construction AS har nettopp avsluttet første etappe. Sandstuveien 70 har bærekraftige fasader, og kan skilte med både Energiklasse A, passivhusstandard og en kommende BREEAM-NOR Excellent-sertifisering.

Fakta

Sted: Ryen, Oslo

Prosjekttype: Kontorbygg

Bruttoareal: 13.500 kvm

Byggherre: Watrium Eiendom (utvikles og forvaltes av Linstow Eiendom)

Totalentreprenør:
NCC Construction

Kontraktssum eks mva:
220 millioner kroner

Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter

Byggherreombud:
Oslo Byggeadministrasjon

LARK: Gullik Gulliksen

Rådgivere: RIG og RIBR: Norconsult l RIB: Kjell Ludvigsen l RIBR, RIFY, RI Geoteknikk, RIA og BREEAM-NOR: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Rør: Eriksen & Jensen l Ventilasjon: Klimateknikk l Elektro: Totaltek l Heis: Starlift l Trapper og elementer: Hi-Con l Mur og puss: Murmestrene Fjeldheimn & Knudsen l Byggvarme: Naboen l Peling og spunt: Norsk Fundamentering l Stålkonstruk-
sjoner: Norske Bæresystemer l Betongtrapper: Baltijas Betons l Datagulv: Sana Bygg l Lås, beslag og garnityr: Dorma l Belegg p-hus: Flowcrete Norway l Maler: LG Mal l Kantine: Metos l Sedumtak: Bergknapp l Flislegging: Viking Entreprenør l Branntetting: Firesafe l Himling: Akustikk Innredning l Kompakte Innerdører: Jeld-Wen l Brann- og klimastyring, røykluker og overlys: Bramo Glass og Klima l Foldevegg: Trysil Byggprodukter l Garderober og garnityr: Idema l Taktekking: Follo Tak og Vedlikehold l Tømrer: Bygg- og Malermester-
tjenesten l Stål- og metallarbeider: MIB-POL l Systemvegger: Bosvik l Fasader: Staticus

– Reguleringen av hele eiendommen som er på rundt 50 mål, tok 11 år, og kom først på plass i 2011. Utbygger har konkrete planer om å fortsette utviklingen nordover mot Ryenkrysset med ca. 60.000 kvm med næring, lager og forretninger. I tillegg blir det et par hundre boliger helt i øst, forteller prosjektleder i Linstow, Jørn Torstein Grini. På vegne av Watrium Eiendom AS står Linstow AS for utvikling og forvaltning av hele denne eiendommen. Lund Hagem Arkitekter AS har utarbeidet reguleringsforslaget, og har også vært arkitekter for Sandstuveien 70.

Godt synlig
Men først ut er altså det 13.500 kvm store kontorbygget, som ligger svært godt profilert ut mot E6 i vest. Bygget består av to fløyer på seks og sju etasjer, bundet sammen av et mellombygg med felles-arealer og trappe- og heissjakter. Prosjektet avsluttes i sør med en tre etasjes lavblokk. Med innkjøring fra nord ligger det to parkeringsplan under bakken, med også sykkel-parkering, garderober og tekniske rom på til sammen 4.500 kvm.

Sweco Norge har hatt en omfattende kontrakt i Sandstuveien 70; den omfattet prosjekterings-ledelse og rådgiver for akustikk, energi, geoteknikk, bygningsfysikk og BREEAM-NOR.

Gjennomarbeidet grunnlag
CC Construction har utført totalentreprisen til en verdi av 220 mil-lioner kroner. I forkant av denne, med oppstart graving og spunt i mars 2012, lå en grunnentreprise på 11 millioner kroner, som også gikk til NCC Construction.

– Det er bakt inn en del kriterier når det gjelder BREEAM-NOR, som må være på plass før forespørselen til entreprenørene går ut. Vi valgte derfor å dele entreprisen slik for å få bedre tid til å lage et godt grunnlag. Miljøambisjonene våre var klare, og grunnlaget må være godt gjennomarbeidet og like ambisiøst som den karakteren du ønsker å oppnå, sier Grini.

NCC Construction har flere ferdigstilte og nå pågående BREEAM-prosjekter på samvittigheten. Deres hovedkvarter på Bryn sto ferdig på nyåret, også det klassifisert med BREEAM-NOR. Her var imidlertid karakteren Very Good. Nå var ønsket å legge lista enda et hakk høyere.

– Vi har lenge hatt et ønske om å kunne få være med på et Excellent-bygg. Det er en utfordring å gå så høyt ut, men vi har forberedt oss lenge. Dette oppdraget har vært svært viktig for oss. Ikke minst med tanke på å skaffe oss kompetanse og erfaring med strenge miljøklassifiseringer, sier avdelingsleder i NCC Construction, DK Oslo, Bjørn Erik Lønskog.

Geovarme og solceller
Siden Hafslund ikke kunne levere fjernvarme, måtte kjølebehovet på 630 kW og varmebehovet på 450 kW løses via 32 geobrønner ned til ca. 219 meters dybde. I tillegg er det etablert solcelle-paneler på taket, som under optimale forhold kan produsere 14-15 kW.

– På energisiden fikk vi høy score, det utgjør jo hele 19 prosent av poengberegningen i BREEAM, påpeker Grini.

Smarte løsninger
I stedet for tradisjonelle kjølebafler er det skjelt til kontinentet der bruk av termisk aktivt bygningssystem (Thermo Active Building System – TABS) har vært i bruk siden begynnelsen av 1990-tallet. TABS er et klimasystem som består kjøle- eller varmerør i betonghimlingen kan støpes inn i betongdekkene. Dermed utnytter byggets termiske lagringskapasitet. I Sandstu-
veien var imidlertid behovet for kjøling størst.

– I hvert dekke oppover, fire meter inn fra fasaden, er det støpt inn plastrør for kjøling i randsonen av himlingene. Konstruk-sjonen vil dermed utgjøre et kjøleelement, forklarer Nils Nygård, prosjektleder for NCC Construction. Det ble støpt inn 27.000 meter kjølerør og 59 samlestokker som aktiverer et areal på 4.278 kvm i himlingene. Betongkjerneaktiveringen er levert av Rehau og installasjonen inngår i kontrakten til VVS-entreprenør Eriksen & Jensen.

Fasaden er solskjermen
– En ting var jeg tydelig på overfor arkitektene, påpeker Grine.

– Bygget skulle ikke ha utvendige persienner. Av erfaring kjenner vi i Linstow vedlikeholdskostnadene på bygg av denne størrelsen. Over tid vet vi at mekaniske feil og slitasje på utvendige solav-skjerming kan utgjøre så mye som 50-60 tusen kroner i året, sier Grini.

Stilt overfor utgangspunktet om ikke å bruke mekanisk teknikk som solskjerming, analyserte Lund Hagem Arkitekter solas gang rundt bygget i et 3D-program. Med stor grad av nøyaktighet kunne de innregistrerte dataene si hvor solintensiteten i fasadene var størst, og hvor skyggene falt.

– Ingenting i denne fasaden er pynt eller gimmick. Alt har en hensikt, enhver krumming og bøying av fasadepanelene har en miljøoppgave, forklarer Jon Nordberg i Lund Hagem Arkitekter om den iøynefallende aluminiumsfasaden med øyelokkene.

– Fasaden gjenspeiler solens bane på himmelen. Skjermen sørger for at høy sol i sør og lav sol i øst og i vest ikke slipper direkte inn i arealene. Når sola beveger seg vestover, og runder hjørnet må øyelokkene eller bremmen ned, fordi solen kan snike seg inn fra siden. Hvordan fasaden og øyelokkene åpner seg, og hvor bratt de går, er altså nøye kalkulert. Fasaden i lavblokka i sør har faste, vertikale lameller, mens de som vender mot vest, kan justeres i to posisjoner tilpasset solforholdene sommer og vinter.

To omganger
Fasadene består av resirkulert, ubehandlet aluminium (ALMg 3). Fasadeplatene er preget med et mønster som går over til å bli perforert der det er ønske om noe mer lysinnslipp.

– Vi har hatt hyppige prosjekteringsmøter med Lund Hagem og med Staticus som har levert hele fasaden fra ytter- til innervegg. Sammen med arkitektene var vi også på befaring i Vilnius for å kontrollere noen oppsatte prøvefelt. Leveransen fra Staticus kom i to omganger. Først hele veggelementmoduler med Ivarsson-plater og innsatte vinduer. I neste omgang kom bæreprofilene og platene som Staticus monterte fra stillaser, sier Nygård.

At Sandstuveien 70 er et passivhus, med energiklasse A og sertifisert for BREEAM-NOR ville Lund Hagem arkitekter synlig-gjøre.

– Vi ville vise miljøambisjonene i formgivningen. Med hjelp av teknologi kunne de tre kravene vært løst uten denne fasaden, men det ville nok blitt et ordinært kontorbygg. Vi tror at arkitektur kan ta hånd om en del av de kravene som teknologien muligens vil slite med. Dette er et eksempel på at strenge energi- og miljøkrav kan skape nye former, hvis utbygger ønsker å bruke arkitekturen som uttrykksform for sine miljøambisjoner, sier Nordberg.

To store aktører innen byggenæringen – salgs- og markeds-avdelingen til Glava og Schneider Electric – er leietakere i det nye miljøbygget.

– Vi merker at miljøbevisstheten øker og at energieffektive arealer er attraktive blant leietakere. Dessuten gir en høy miljø-klassifisering, som det er oppnådd her, eierne en betydelig merverdi på lang sikt, bekrefter Grini.


Flere prosjekter