Spjelkavik ungdomsskole

Sentrale personer i arbeidet med Spjelkavik ungdomsskole. Fra v. prosjektleder Frode Kleiva, Kristiseter AS, anleggsleder Magne Slyngstad, Kristiseter AS, ingeniør Dag Øverås, Nor- consult og prosjektleder Erik Birkevold i Ålesund Kommunale Eiendom KF.Rektor Arne Sunde i trappa i nyskolen.

Spjelkavik er det største vekstområdet i Ålesund. Den gamle ungdomsskolen fra 1972 er nedslitt og har blitt noen nummer for liten. I slutten av mars kunne nesten 500 elever og skolens ansatte ta i bruk en flunkende ny ungdomsskole vegg i vegg med den gamle.

Fakta

Sted: Ålesund

Prosjekttype: Skolebygg

Bruttoareal:
7.500 kvm (4.000 + 3.500 kvm)

Prosjektkostnad inkl. mva:
234 millioner kroner (Bygg 1, 2 og 3)

Kontraktsum ekskl. mva:
131 millioner kroner (Bygg 1 og 2)

Byggherre:
Ålesund Kommunale Eiendom

Generalentreprenør: M. Kristiseter

Prosjekteringsgruppeleder: Fortunen

Byggeledelse: Norconsult

Arkitekt, landskaps- og interiørarkitekt: Fortunen

Rådgivere: RIB: Siv. ing. Rakner l RIV: Miljøkonsult l RIE: Trond Wickmann l RIBr: Sweco

Underentreprenører/leverandører:  Ventilasjon: VVS Teknikk Møre l Rørlegger: Johansen VVS lElektro: Bravida l Grunnarbeid: Vasto Anlegg l Stålarbeider: Procut l Blikkenslager: STS Blikkenslager l Riving: Tretten Betongsaging l Betong: Spenncon l Elementmontering: Nordic Crane l Glass/ alu.fasade: H-Produkter l Heis: Lift-Tech l Vinduer: Nordvestvinduet l Prefab. trapper: Cementprodukter l Taktekker: Skårhaug Taktekk l Flis, maling og byggtape: Nielsen & Mele Malermestre l Prefab. tak: Lett-Tak Systemer l Branntetting: Firesafe l Lås og beslag: Møre Beslag l Fast inn-redning: Bjarne Espe Trevare l Metallarbeid: Midthaug Møre l Anleggsgartner: Møre Hageservice l Himling og glassvegger: Moelven Nordia l Fjernvarme: Tafjord Kraft-
varme l Byggevarer: Optimera

Foreløpig er det bare nybygget på 4.000 kvadratmeter som er ferdig. Gamleskolen på 3.500 kvadratmeter skal også rehabiliteres og uteom-rådene settes i skikkelig stand. Dette arbeidet fort-
setter nokså umiddelbart. Inntil neste skoleår må derfor fortsatt mange av elevene få sin undervisning i brakker og delvis også i lånte lokaler ved andre skoler.

Rektor Arne Sunde viser Byggeindustrien rundt i de nye lokalene dagen før elevene tar dem i bruk. Han forteller at de ansatte har vært aktivt med i utform-
ingen av nyskolen. Målet har vært å skape et bygg som inviterer elevene ut av klasserommene og til økt samarbeid.

– Vi ønsket ingen åpen skole, men kaller det en «delvis åpen skole». Dette er vårt eget prosjekt. Vi har ikke kopiert andre skoler, sier rektor.

Han forteller om en bygge-prosess som har vært preget av godt samarbeid med både arkitekt og andre involverte. Byggingen har, ifølge rektor, foregått uten større problemer for under-visningen i det gamle bygget ved siden av.

Det er elevene i 9. og 10. trinn som nå har fått nytt skolebygg. Elevene i 8. trinn skal inn i bygget som nå skal rehabiliteres og sammenføyes med nybygget.

Spennende detaljer
Noen detaljer legger man fort merke til. Låsbare garderobeskap for både ansatte og elever. Uteskoene skal av og inneskoene på så snart en er kommet inn i skolen. I store fellesrom utenfor klasserommene er det tilrettelagt med «bardisker» med pc'er. Et lite, nedsenket amfi er blant mange spennende, bygningsmessige detaljer. Den utvendige kledningen er i tre kombinert med rustent stål, som vi har sett brukt blant annet på Nasjonale turistvegers anlegg på Trollstigen.

Innvendig er skolen utstyrt med gjennomfargede innvendige veggplater. Prosjektleder hos generalentreprenør M. Kristiseter AS, Frode Kleiva, sier til Byggeindustrien at dette er en type plater som er mer tilpasset møbelindustrien, fordi platene ikke har not og penn eller følger modulmål. Han har ingen tidligere erfaring med platene. De er gjennomfarget. Det er også hele vitsen med bruken av platene på utsatte vegger. Dersom de blir rispet opp vil skaden ikke være så veldig synlig, fordi fargen er gjennomgående.

Skolebygget ble overlevert om lag tre måneder senere enn opprinnelig beregnet. Forsinkelsen skyldes startvansker som følge av en omfattende infrastruktur i grunnen. Her var det mange rør og ledninger som måtte legges om. Det tok tid før Kristiseter kunne starte på jobben. Fortsettelsen har gått som forutsatt, og i ettertid er både prosjektleder Erik Birkevold hos Ålesund Kommunale Eiendom KF og prosjektleder Frode Kleiva hos M. Kristiseter AS fornøyd med gjennomføringen og samarbeidet underveis.

– Det er vanskelig å legge skylda på entreprenøren for vanskene vi hadde i starten, sier Birkevold.

Termobehandlet gran
Byggkonstruksjonen er tradisjonell basert på stålsøyler og hulldekker. Lett-Tak blir mye brukt på nye, større bygg på værharde Nordvestlandet, også på dette bygget.

Ytterveggene er kledd med termobehandlet gran fra Moelven som skal være vedlikeholdsfri. Kledningen skal ikke behandles etter at den er kommet på. Riktignok ligger ikke Spjelkavika ytterst mot havet, men det er ikke langt unna. Her får den nye Moelven-kledningen virkelig testet seg.

I tillegg til den termobehandlede grankledningen er det Corten-stål, stål som ruster, en legger spesielt merke til i kledningen. Stålet kommer fra Finland.

Vinduene er i tre med aluminiumskledning. De store vinduene har rammer i aluminium og er selvrensende. Lav vedlike-holdsgrad går igjen i mange av materialvalgene i dette bygget.

Nybygget til Spjelkavik ungdomsskole er bygd som et lav-
energibygg. Ifølge prosjektlederne for byggherren og entreprenøren er tettheten så god at den tilsvarer passiv-husstandard.

Varmeløsningen kan også nevnes som noe spesiell for dette bygget, selv om den er vanlig for flere store bygg i området rundt søppelforbrenningsanlegget på Grautneset i Ålesund. Det er varmtvann produsert av søppel som skal gi varme til ungdoms-skoleelevene og lærerne. Tafjord Kraft har bygd ut et omfattende rørsystem for distribusjon av varmtvann i Spjelkavik-området.

Fornøyd arkitekt
Sivilarkitekt og daglig leder Nils Johan Mannsåker i Fortunen AS sier til Byggeindustrien at et ordentlig inntrykk av hvordan bygget blir vil en ikke få før også gamlebygget er ferdig rehabilitert og uteområdene er fullført. Her blir det et stort amfi med plass for 600 mennesker. Innvendig vil nye delen og gamle delen av skolen henge naturlig sammen med en gang som fortsetter fra hoveddøren i nord mot kantinen og uteområdet.

Mannsåker er fornøyd både med resultatet så langt og skryter av den håndverksmessige utførelsen.

Interiørarkitekt Jeanette Bu Vindenes i Fortunen AS har medvirket i materialvalgene både innendørs og utendørs. Om bruken av Corten-stål sier hun at det har både estetiske og vedlikeholds-messige fortrinn, og at det opprinnelig vart tenkt brukt mer av dette materialet i fasaden. Også den termobehandlede granen fra Moelven er spennende og i tillegg et nytt materiale for arkitektene, men ifølge Bu Vindenes føler de seg sikre på dette produktet.

– En fordel med termobehandlet gran er at gråningsprosessen skjer raskere og jevnere enn med andre treslag, sier hun.

De gjennomfargede platene som er brukt på utsatte vegger inne i bygget har Fortunen god erfaring med. Det er økologiske plater som er lett å slipe på nytt. Tilsvarende plater er tidligere brukt i Tinghuset i Bergen.


Flere prosjekter