Ørland Sparebank

Bygge nytt, eller pusse opp det gamle? Det er vel det evige spørsmål mange hus- og byggeiere står overfor fra tid til annen. Ørland Sparebank på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag er intet unntak.

Fakta

Sted: Ørland

Prosjekttype: Nybygg, næring

Entreprisekostnad eks mva:
60 millioner kroner

Bruttoareal:
2.400 kvm + kjeller 600 kvm

Tiltakshaver: Ørland Sparebank

Hovedentreprenør: Austrått Entreprenør (Systembygg, Rædergård Entreprenør, Grinnen Entreprenør, Einar Brekstad)

Arkitekt og landskapsarkitekt: Solem Arkitektur

Prosjekt- og byggeledelse:
Martin Fiskvik

Rådgivere: RIB: Siv. Ing. Jon Hoem l RIV, RIE, RIBr, Lyd og AV: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Rædergård/Grinnen l Betongarbeider: Einar Brekstad l Stålarbeider: Rædergård/Einar Brekstad l Tømrer: Systembygg l Hulldekker: Spenncon l Ventilasjon: Fosen Ventilasjon l Rørlegger: Sverre Pettersen l Elektro: Hopmo l Mur og flis: Ragnar Skånøy l Maler: Bjugn Fargehandel l Tak: Øverdal & Bye l Brannsikring: Firesafe l Solskjerming: E&P Ratdal l Modulvegger: Moelven Nordia l Vinduer: NorDan l Dører: Nordic l Glassfasader: Ratdal l Naturstein: Norheim Naturstein l Lås og beslag: Kaba Møller Undall

Det gamle bankbygget var fra 1953. På den andre siden av Yrjargaten, hovedgaten på Brekstad som er kommune-sentret i Ørland kommune, lå en ledig tomt ferdig til bruk. Den nytilsatte banksjefen Pål Jarle Talmo brukte derfor ikke lang tid for å bestemme at «her skal det bygges nytt» da han overtok banksjefjobben i september 2012. Da hadde det bare gått noen få måneder etter at Stortinget gjorde det viktige vedtaket om å legge hovedflyplassen for Luftforsvaret til Ørland kommune der de 56 nye F-35 jagerfly vil bli stasjonert fra 2017 og utover. Vedtaket som var fattet, var det viktigste og med de største konsekvenser for hele Fosenregionen som noen gang var tatt. Selvsagt måtte også stedets bank bli opp-
rustet til å møte en ny tid med stor tilflytning og aktiviteter på høyt nivå. Med en ny banksjef som kom rett fra hoved-flystasjonen var selvsagt kompetansen også om den kommende militære aktiviteten på topp.

– Derfor tok det oss ikke lang tid å finne ut at det var et nybygg vi trengte for å møte de utfordringer som også en lokalbank som vår ville få i de kommende årene, forteller banksjef Pål Jarle Talmo til Byggeindustrien.

Fant modellen på Nordmøre
Noe av det første han gjorde, var å ta med seg en delegasjon fra banken på befaring til ulike bankbygg i Midt-Norge. I bakhodet hadde de også hensynet til det tre år gamle Ørland kulturhus og Ørland Kysthotell som med sin spesielle arkitektur har blitt et landemerke like ved stedets ferjeleie.

I Surnadal på Nordmøre fant bankfolkene fra Ørlandet det de lette etter. Der var det et bankbygg som de mente burde passe Ørlandet som hånd i hanske. Begge bankene er med i Eika Gruppen. Banksjefene fant raskt tonen, og det ble inngått en avtale om at Ørland Sparebank kunne overta tegningene fra Surnadalbygget som arkitektfirmaet Solem:arkitektur AS stod bak, men med noen få tilpasninger. Ikke minst for at bankbygget skulle tilpasses kulturbygget som ligger noen få hundre meter unna.

På meieribestyrerens tomt
Ørland var tidligere en betydelig meierikommune med stort meieri og egen meieriskole. Der den nye banken skulle bygges, hadde meieri-bestyreren holdt hus, men det var revet noen år før slik at banken bare kunne gå over gaten til en helt jomfruelig tomt.

Bare et par måneder før Talmo tiltrådte, var det nye, lokale entreprenørfellesskapet Austrått Entreprenør AS etablert med tanke på større oppgaver, ikke minst utbyggingen av den kommende hovedflyplassen. Hva var da mer naturlig enn at banksjef Talmo tok direkte kontakt med Austråttfolkene, og sammen la de opp det videre løpet uten noen form for formell anbudskonkurranse.

I midten av september var bank og entreprenører enige om det videre opplegget. En måned senere kunne byggekontrakten underskrives. 1. desember var den første gravemaskinen på plass, og da nyåret 2013 var et faktum, var også selve bygge-prosessen i gang. 17. mars i år, etter vel 15 måneders byggetid, kunne Austrått Entreprenør overlevere nybanken til Talmo & Co, godt innen den fristen de nokså stilltiende hadde blitt enige om.

Banksjef Talmo er full av lovord for det nye bygget, og Martin Fiskvik som var innleid byggeleder av banken, er ikke mindre fornøyd. Til bankens ledelse sa han at han aldri hadde vært med på et nybygg som hadde gått så smertefritt å få reist som dette.

Bankbygget
Det nye bankbygget består av kjeller og tre etasjer, og vekker oppsikt med sin spesielle arkitektur i den ellers så trauste Yrjargaten. Grunnforholdene var ukompliserte, og hele bygget er forankret i fjell.

Underetasjen består av parkeringskjeller, trimrom og rom for det tekniske apparatet som er nødvendig i et bygg på 18.000 kvadratmeter.

De tre etasjene over bakken består av kontorer og møterom. Ved inngangspartiet er det montert minibank og automater for pengehåndtering. I motsetning til svært mange andre banker, har derimot ikke Ørland fjernet den tradisjonelle bankkassen. Fortsatt skal det være mulig både å ta ut og sette inn penger i denne banken slik alle banker drev med tidligere.

– Det har vi gjort fordi vi mener behovet for slike banktjenester fortsatt vil være der. I en lokalbank som vår har folk behov for å komme

og snakke med oss, og da er en tradisjonell bankkasse fortsatt nødvendig. Vi, kanskje i motsetning til mange andre banker, tror at behovet for at kundene vil oppsøke banken personlig, heller vil øke enn avta. Vi har besøk av 150 personer hver dag. Det sier sitt om at behovet for personlig kontakt med banken slett ikke er avleggs, sier banksjef Talmo.

Derfor møter kundene en resepsjon med bankkasse i første etasje, mens det er sentralbord og et nytt kundemottak i andre etasje for dem som kommer til banken for å søke råd om dette og hint.

Kontor til alle
Ørland Sparebank er litt «kjerringa mot strømmen» også på annet vis. Her er det ingen store kontorlandskap, men 14 kontorer i hver av etasjene til de 28 medarbeiderne, og selvsagt et eget kontor til sjefen. Det er møterom i hver etasje, og et stort møterom med plass til 70 personer i toppetasjen. Der er det også egen kantine der de ansatte betjener seg selv.

Banken har også et møterom som banksjefen kaller et kreativitetsrom. Her er det høye stoler, og lagt opp til at møtedeltakerne kan både stå og gå når de skal tenke ekstra kreativt.

Det er anlagt sofagrupper i tilknytning til begge de to resepsjonene. Både kontormøblementet, og det øvrige av interiør i bygget er levert av lokale firma, og i hovedsak produsert av kontormøbelprodusentene Håg på Røros og Hov Dokka.

Det er brukt parkett i alle gulv i andre og tredje etasje. Det er flis i første etasje, mens møterommene har teppeflis på alle gulv.

Fasaden
Det er ikke minst fasaden som kjennetegner den nye banken. Det er her man har lagt vekt på at de skal matche kulturhuset som er dekket med en spesiell skifertype. Fasaden på nybanken er en blanding av glass, levert av firmaet Ratdal i Trondheim, mens skiferen er Ottaskifer av typen mørk Høgseter, og er levert av firma Norheim Natursten på Oppdal.

Energibruken er alltid viktig i dagens nybygg. Ørland Sparebank har løst det med bruk av varmepumper som delvis henter varmen fra luften, og dels fra sjøen like ved. Banksjef Talmo føler seg rimelig sikker på at strømregningen vil gå ned i nybygget i forhold til det gamle bygget de nylig har flyttet fra. Og det meste av alt teknisk utstyr i bygget, det være seg varme som lamper, kan styres fra medarbeidernes mobiltelefon.

Totalt har bygget kostet 60 millioner kroner. I forhold til bankens forvaltningskapital koster dette bygget mindre enn det som ble bygget for over 60 år siden.


Flere prosjekter