Spenstige konstruksjoner fra Turistvegseksjonen

Statens vegvesens storstilte satsing på turistveiene i Norge, Turistveiprosjektet, har gitt oss en rekke fantiaske attraksjoner vi kan være solte av. Nå skal en ny attraksjon realiseres på Gaularfjellet i Sogn og Fjordane.

Ut fra tegningene å dømme vil dette også bli et byggverk som virkelig vil bli lagt merke til. Konstruksjonen skal bygges i betong, og her vil de besøkende få mulighet til å nyte et spektakulært syn av norsk natur. Utsikten», som byggverket kalles, blir hengende over et stup. «Utsikten» er tegnet av Code arkitektur og skal føres opp av Veidekke. Byggverket skal stå ferdig i 2015.

Disse byggverkene har ikke bare gitt de mange reisene noen flotte opplevelser, men også i høyeste grad gitt den norske byggenæringen noe å strekke seg etter. Dyktige arkitektkontor har skapt noen fantiaske kreasjoner og entreprenørene har virkelig blitt utfordret i å bygge arkitektenes visjoner. Vi har sett eksempler på fantastiske turistveiprosjekter skapt i både tre, glass, stål og ikke minst i betong. Flere av disse har også blitt lagt merke til langt utover Norges grenser, og har hanket med seg en rekke både nasjonale oginternasjonale priser. Blant annet vant Trollstigen-prosjektet en tung europeisk betongpris nylig. Det prosjektet har også vunnet andre priser tidligere, og noe også flere andre prosjekter har. Dermed har turistveiene også vært med på å sette norsk arkitektur og byggekunst på verdenskartet.

Det er meget positivt at Statens vegvesen ønsker å legge ned såpass store ressurser i å utvikle turistveiene i Norge på den måten de har gjort. Dette vil åpenbart lønne seg, og det er ikke tvil om at både utenlandske besøkende og nordmenn som turister i eget land har mye flott å se på langs veiene. Om du ikke har sett noen av disse kreasjonene, anbefales det på det sterkeste.