Aprilspøk blir virkelighet i Caverion

I Caverion er det fokus på helse, og da var det kanskje ikke så rart at flere medarbeidere gikk på den interne aprilspøken «Opp-og-stå» som innebar at alle medarbeidere som har skrivebord skal stå hver annen time. Grunnet mye positiv respons blir spøken nå til virkelighet.

Aprilspøken oppfordret folk til å registrere seg for «Opp-og-stå» ved å sende en email til kommunikasjonskonsulenten i Caverion, Helene Johansen, og dermed ble de som gikk på limpinnen

avslørt.

Helene Johansen

Helene forteller at det var mange som meldte seg på.

- Det var såpass populært at vi besluttet å sette i gang «opp-og-stå» på ekte. Det er ikke så rart at folk falt for denne aprilspøken, fordi i Caverion tar vi helse på alvor, og vi har mange andre helsebringende aktiviteter. Vi er med på Birken, både ski, løping og sykkel, også er vi med på mange andre lokale renn og

løp rundtomkring i landet, sier Johansen.

Lønnskonsulent Monica Hexenberg var en av de som falt for aprilspøken, men ble ikke sur av den grunn.

- Vi snakker stadig om at vi skal stå mer på jobb siden vi har justerbare pulter, så vi syntes det var et fint tiltak vi, sier Monica.

Maria Westergren fra Caverion i Bergen som også ville «opp-og-stå» synes det er en god ide.

- Jeg meldte meg på, men da Helene sa jeg skulle sende et bilde skjønte jeg at det var en aprilspøk, sier Westergren.

Espen Svendsen, avtaleansvarlig for ServiFlex i Kristiansand, tok det hele med et stort smil og sendte inn et bilde av seg selv med tittel "lurt".

- Da må jeg faktisk innrømme at jeg ble lurt. Jeg synes det var en god ide og uten å tulle så står jeg nå og jobber jeg! Æ det mulig, avslutter Svendsen.

Til og med HMS-koordinator Trude Fors-Falkeng i Caverion Harstad falt i fellen.

- Bare morsomt. Kjør på, ingen har vondt av å komme seg opp av stolen, sier hun med et smil.

De som meldte seg på ble lokket med premier, og det skal de få.

- Vi vil fortsatt trekke ut en heldig vinner av en fin premie, lover Johansen.

I mars 2014 kom Helsedirektoratet med nye anbefalinger i 2014, som blant annet advarte mot stillesitting.

I en pressemelding forteller divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Knut-Inge Klepp om funnene.

– Både her til lands og internasjonalt har vi fått øynene opp for den store, selvstendige helserisikofaktoren stillesitting. Regelmessig fysisk aktivitet to-tre ganger i uka veier ikke opp for risikoen det medfører å sitte ned store deler av dagen. Det er viktig å vektlegge dette i anbefalingene, og det er nødvendig at dette gjøres kjent hos helsepersonell, hos arbeidsgivere og i befolkningen for øvrig, sier Klepp.

Anbefalingene om fysisk aktivitet for voksne er minst 150 minutter med moderat fysisk aktivitet per uke, altså 30 minutter fem dager i uken, eller en fordeling av aktiviteten i bolker på minst ti minutter hver.

– Mange tror at man må trene for å få helsegevinst, men allerede ved lavere nivåer av fysisk aktivitet ser vi stor effekt. Fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd og er et viktig og veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander. De nye anbefalingene er i tråd med det WHO og andre internasjonale fagmiljøer anbefaler. Det er dokumentasjon for at 150 minutter moderat aktivitet i uken reduserer risikoen for sykdommer som følge av en inaktiv livsstil. Vi poengterer imidlertid i anbefalingene at mer aktivitet gir ytterligere helsegevinst, sier Klepp.