Nye støtteordninger fra Kulturminnefondet

Kulturminnefondet utlyser nå en ny ordning med støtte til strakstiltak for å sikre kulturminner.

- Vi ønsker å hindre at kulturminner går tapt og at forfallet kan stanses inntil du får mulighet til å gjøre flere tiltak, sier direktør Simen Bjørgen. Tetting av tak, tetting av dører og vindu i bygninger som står usikret, sikring av en mur, bru og brygge mot å rase ut er eksempler på tiltak som kan støttes.

Kulturminnefondet skal bidra til å minimere frafallet av verneverdige kulturminner.

I den nye ordningen kan søker få dekket halvparten og inntil kr 30.000 av kostnadene.

-Det er ingen søknadsfrist og vi behandler søknaden så fort vi kan. Raskt, fleksibelt og enkelt for eieren. For å søke om strakstiltak sender du fondet en enkel søknad med litt informasjon om kulturminnet, skadene og om hvordan sikringen skal utføres, sier Bjørgen.

Om den som er eier ikke ser seg i stand til å søke kan andre, privatpersoner eller foreninger, være søker.

- Vi trenger da en skriftlig bekreftelse fra eier på at det er greit at sikringen gjennomføres, sier han.

Samtidig utlyses også en ordning for å gi støtte til fag- og handverksseminar.

- Her søker fondet samarbeid med lokale ildsjeler, lag og kulturvern organisasjoner for å utvikle møteplasser i ulike deler av landet, sier Bjørgen.

Fondet kan i tillegg til å gi økonomisk støtte til gjennomføring av fag- og handverksseminar, også bidra med faglige innlegg om relevante tema.

- Kulturminnefondet ønsker på denne måten å bidra til at kulturminne og kulturmiljø får økt oppmerksomhet og en mer fremtredende plass i folks bevissthet som ressurser i samfunnsutviklingen, sier han.