«Utsikten» på Gaularfjellet. Modell og foto: Code arkitektur«Utsikten» på Gaularfjellet. Modell og foto: Code arkitektur«Utsikten» på Gaularfjellet. Modell og foto: Code arkitektur«Utsikten» på Gaularfjellet. Modell og foto: Code arkitektur«Utsikten» på Gaularfjellet. Modell og foto: Code arkitektur«Utsikten» på Gaularfjellet. Modell og foto: Code arkitekturPrøvebygging til «Utsikten» på Gaularfjellet. Foto: Code arkitekturPrøvebygging til «Utsikten» på Gaularfjellet. Foto: Code arkitekturGaularfjell. Foto: Statens vegvesen

Veidekke bygger spektakulær betongplattform til 2015

Utkikksplattformen «Utsikten» på Gaularfjellet i Sogn og Fjordane blir hengende over et stup, og blir en høythengende attraksjon.

– Entreprenøren er klar, kontrakten er tegnet og det innebærer at vi kan begynne å bygge så snart veien er farbar. Vi regner med at det blir i begynnelsen av mai, sier pressekontakt Per Ritzler i Nasjonale turistveger til Aftenposten.

Statens vegvesen, Turistvegseksjonen har inngått kontrakt med Veidekke Entreprenør om bygging av utsiktspunktet, parkeringsplass og toalettbygg ved «Utsikten».

– Ved valg av entreprenør er det lagt spesiell vekt på evne til gjennomføring av dette krevende prosjektet, der hoveddelen skal utføres i betong, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Entreprenøren legger, ifølge Vegvesenets melding, opp til byggestart rundt 1. mai, som normalt er åpningstidspunkt for fylkesvei 13 over Gaularfjellet. Prosjektet skal stå ferdig i 2015. Veidekke Entreprenør har tidligere bygd utsiktspunktet på Stegastein langs Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet.

800 kvadratmeter

18 veistrekninger inngår i programmet Nasjonale turistveger, «vakre kjøreturer litt utenom det vanlige», og disse tilrettelegges med utsiktspunkter, servicebygg, parkeringsplasser, møbler, stier og kunst.

Nå står altså Gaularfjellet i Sogn og Fjordane for tur. Fjellområdet er på grensen mellom kommunene Gaular, Balestrand og Førde i Sogn og Fjordane. Veien over fjellet ble åpnet for trafikk i 1938, skriver Aftenposten i artikkelen på sine nettsider.

Det er Code arkitektur som står bak «Utsikten», som skal være fullført i 2015. Betongflaten er formet som en trekant, med den lengste siden mot dalen. Betongplattformen er 800 kvadratmeter stor.

– Det skal også bygges inn et amfi, så stedet skal også kunne brukes til kulturelle uttrykk. Det er vårt ønske at disse installasjonene skal tas i bruk, sier Ritzler.

På vei mot storsatsing

Statens vegvesen har nå valgt ut syv unge formgiverteam og en erfaren arkitekt som skal sette sitt preg på utviklingen av stoppesteder langs de nasjonale turistveiene frem mot 2023: Tyin tegnestue, arkitekt Erik Langdalen, Team Thule, Atelier Oslo, Rever og Drage arkitekter, Superunion architects, Andrea Pinochet / Lina Broström/Laura Sæther og Espen Vatn/Jørgen Tandberg. De prekvalifiserte er valgt ut blant totalt 176 søkere.