Viktig enighet

Det var ekstremt viktig at man klarte å unngå streik i meklingen natt til lørdag. Det betyr at man kan holde fremdriften som planlagt ved alle landets byggeplasser.

Streiken for noen år siden skapte store problemer, og man strakte seg i år langt for å unngå at det samme skulle skje igjen. En streik på denne tiden av året, der produksjonen pågår for fullt etter vinteren, skaper store utfordringer og koster mye.

Foranledningen til at man klarte å bli enige i byggfag, var selvsagt at man til slutt klarte å bli enige innen frontfaget. Her meklet man 19 timer på overtid og var veldig nær en konflikt. Men riksmeklerens kontor klarte å lose det gjennom i både frontfagene og byggfagene. Det er ingen tvil om at både Nils Dalseide (frontfagene) og Carl Petter Martinsen (byggfag) har gjort en solid innsats.

Vi tviler ikke et sekund på forhandlingsleder Siri Berg i BNL når hun sier det var et krevende oppgjør. Men man klarte å bli enige innenfor rammene til frontfaget. Det betyr et generelt tillegg til alle på kr 0,75 og at den garanterte minstefortjeneste er hevet til kr. 182,50 for fagarbeidere, til kr.164,- for arbeidere uten fagbrev (ikke bransjeerfaring) og til kr.171,- med minst ett års bransjeerfaring.

Hovedutfordringen ved årets lønnsoppgjør var pensjonskravene. I byggfag følger man her enigheten i frontfaget, hvor det heter at partene gir sin tilslutning til at det gjennomføres en utredning om fremtidig pensjonsløsning. BNL og Fellesforbundet kom også med en felles uttalelse i kampen mot kriminalitet i byggenæringen.

Enigheten i frontfaget og byggfag gjør at vi er optimister også når det gjelder forhandlingene som gjenstår innen bygg og anlegg, blant annet for byggeindustrien og anleggsoverenskomsten. Vi regner med at de også inne disse områdene kommer til enighet.