Venstre ypper til gruvebråk

Regjeringen har gitt grønt lys til å lagre gruveavfall i Repparfjorden i Finnmark. Venstre advarer mot å gjøre det samme når det gjelder Førdefjorden.

– Vi krever at regjeringen sier nei til gruveavfall i norske fjorder. Føre var-prinsippet må ligge til grunn i forvaltningen av fjordene våre, mener Venstre.

I en politisk uttalelse som landsmøtet vedtar søndag, viser partiet til at Førdefjorden er en nasjonal laksefjord, og at den ligger midt imellom verdensarvfjordene Nærøyfjorden og Geirangerfjorden.

– I gruveplanene i Førdefjorden vil utslippet av de fineste partiklene utgjøre opp mot 30 millioner tonn i løpet av prosjektets levetid. Faren for spredning av finpartikler med tilhørende nedslamming av store deler av fjordsystemet er overhengende, mener Venstre, som på Stortinget har støtte i saken fra SV, Miljøpartiet De Grønne og KrF.

Sa ja

Nordic Minings planlagte virksomhet i Naustdal i Sogn og Fjordane innebærer deponering av avfall i Førdefjorden fra driften av mineralgruva. Tidligere i år sa regjeringen ja til gruvedeponi i Repparfjorden i Kvalsund, også det en nasjonal laksefjord. I Bøkfjorden i Finnmark har Sydvaranger Gruve allerede et deponi.

Planene ble innledet under den rødgrønne regjeringen, og daværende næringsminister Trond Giske (Ap) beskrev søket etter mineraler som «tidenes skattejakt.

De to statsrådene i Næringsdepartementet og Fiskeridepartementet har for lengst sagt ja, og nylig ble reguleringsplanen godkjent av kommunalminister Jan Tore Sanner (H). Nå setter motstanderne sin lit til at en fjerde statsråd setter foten ned: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Selv om hennes departement har mistet forvaltningsansvaret for plansaker, har det fortsatt myndighet over utslippstillatelsen som kreves for gruvedrift. Denne er nå til behandling hos Miljødirektoratet, med Klima- og miljødepartementet som klageinstans.

– Uansett hva Miljødirektoratet beslutter, vil avgjørelsen bli påklaget videre. Om ikke av oss, så av utbygger, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til NTB.

Deponi

Det er første gang regjeringen stilles overfor det som kan bli en feide på tvers av departementene. Før regjeringsskiftet var Miljøverndepartementet både klageinstans for vedtak om utslippstillatelser og besluttende myndighet i plansaker. Nå ligger plansakene altså på Sanners bord.

– Regjeringen har som målsetting å legge til rette for vekst i mineralnæringen. Den planlagte gruvevirksomheten i Nussir og Ulveryggen er et av de største mineralprosjektene i Norge på lang tid, sa kommunalministeren da han begrunnet sin beslutning 20. mars.

Det er anslått at gruvevirksomheten kan gi 150 arbeidsplasser og en årlig omsetning på opptil 700 millioner kroner. Planene innebærer deponering av opptil 2 millioner tonn tungmetallholdig avfall årlig i 15 år i Repparfjorden. Det vil få alvorlige følger for naturmangfold, villaks og annen fisk, mener kritikerne.

Sier nei

Både Havforskningsinstituttet og Norges Fiskarlag har frarådet reguleringsplanen som åpner for et sjødeponi i Repparfjorden. Fiskeridirektoratet mener grundigere undersøkelser må til.

Da saken kom opp i Stortingets spørretime tidligere i mars, slo fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) fast at miljøpåvirkningen er «akseptabel».

SV, Venstre, KrF og Miljøpartiet De Grønne er kritiske til gruvedriften og håper regjeringen snur når utslippssøknaden skal vurderes.

Norsk Bergindustri bemerker i en pressemelding at deponering av restmineraler er en forutsetning for å drive mineralutvinning.

– Sier man nei til deponering, sier man i praksis nei til mineralutvinning. Behovet for mineraler vil likevel være upåvirket, og dagens praksis med å importere mineraler fra land der reguleringene og kontrollen med miljømessige aspekter ved utvinningen er vesentlig svakere enn her, vil fortsette, heter det.