Hva skal vi velge – plasstøpt eller betongelementer?

Når man skal diskutere materialvalg når nye bygg skal reises, er det mye å velge i. Ja, om man skal bygge i betong er det også spørsmål om man skal velge en plasstøpt løsning eller om man skal velge elementer.

På Fabeko-koferansen ble konsernsjef Jan Hestås utfordret til å svare på hvilke vurderinger Kruse Smith AS tar ved slike valg.

Kruse Smith har en omsetning på 4 milliarder kroner og i underkant av 1000 ansatte. I dag har selskapet ni lokasjoner rundt om i Sør-Norge i tillegg til anleggsavdelingen i Stavanger som har hele landet som arbeidsplass.

Kruse Smith som ble etablert i 1935, har utviklet seg til å bli en av landets fremste kompetansebedrifter i byggenæringen i Norge. I dag har man fire forretningsområder hvor bygg er det viktigste. Byggfornyelse er også blitt et stadig viktigere område. Anlegg er kanskje det området hvor man treffer ferdigbetongbransjen mest. I tidligere tider har Kruse Smith bygget over halvparten av alle fjernsynstårn i Norge. Det ga selskapet et viktig løft. I tillegg er eiendom blitt viktig for selskapet. Konsernledelsen er samlet i Kristiansand. I dag er selskapet blitt et samlet konsern – for noen år siden var det fire «frittstående» selskaper hvor alle hadde sin måte å gjøre ting på.

Hestås brukte også anledningen til å snakke om HMS i foredraget sitt. - Det er også viktig at alle underentreprenører og leverandører har høyt fokus på dette. Vi har ingen å miste, sa han.

Plasstøpt eller element?

- For det første er betong et teknisk krevende produkt. Betong er ikke bare en grå masse. Det er mye forskjellig og mange ulike kvaliteter. Om man skal velge plasstøpt eller element er ofte et tilfeldig valg. Det er ingen klare grenser. Vi velger ulike konsepter alt etter hva kunden ønsker – og hva som betyr mest for byggetiden. Tid og kostnader er viktig. Avstander betyr også mye. Og i tillegg er valget avhengig av ulike ressurser vi selv har til en hver tid, forklarte Hestås .

- Men i noen prosjekt er det ikke snakk om valg – da er plasstøpt betong det eneste som gjelder. For øyeblikket bygger vi en av de største betongdammer ved et kraftverk i Setesdalen som er bygget siden Altadammen i Finnmark. Dette har vært et stort og krevende prosjekt som vi er veldig stolte av, la han til.

Hestås føyde til at det er helt avgjørende viktig at man bygger mer effektivt – og får kostnadsnivået ned. - Da må vi sammen med våre leverandører også på betongsiden sette oss ned for å finne de beste løsningene, understreket han.

Tøffere konkurranse

- Våre valg av materialer avhenger også av konkurransesituasjonen. Vi møter i dag en stadig sterkere utenlandsk konkurranse. Vi møter konkurrenter som har et langt lavere lønns nivå enn det vi er vant til i Norge. Men likevel makter vi å konkurrere – og vi vinner stadig store jobber. Årsaken er at vi kan jobbe smartere. Vi har gode folk og vi har en lang erfaring – og så er vi gode på samspill, sa Kruse Smith-sjefen.

Han understreket at næringen må bort fra håndverkstenkningen og over til industritekning. - Skal vi makte det må vi planlegge langt bedre enn det vi gjør i dag. Vi må øke produktiviteten. Vi kan ikke lenger godta at vi skal bruke så lang tid på å vente – og på det å gjøre ting om igjen på grunn av at man har gjort feil første gangen, sa Hestås.

- Det som gleder nå er at det skjer mye innovasjon og utvikling i byggenæringen. Det gjøres langt mer på denne fronten enn det man ofte leser om i avisene. Men vi kan selvsagt bli bedre – men vi må jobbe bedre sammen. Vi må ha de riktige folkene til å ta de utfordringene som kommer, la han til.

I Kruse Smith har de de siste årene sett mange positive resultater av det han kalte hverdagsinnovasjon. De har fått gode innspill også fra betongleverandørene sine, som har gjort at de har fått tilslaget på store og viktige jobber. Slik skal det være, mener han.

Bedre planlegging

- Og så må vi lære å dele erfaring med hverandre. Vi må levere med mindre feil – og til rett tid. Men vi må våge å tørre. Ellers må selvsagt byggenæringen bli flinkere til å velge standardløsninger. Vi kan ikke bygge prototyper hver gang. Det blir dyrt – og ofte oppstår det feil, understreket Hestås.

Han mener at byggenæringen har mye å lære av oljebransjen, og av måten de har utnyttet «clustertankegangen» til fulle.

- For å levere bedre prosjekter må vi planlegge langt bedre før vi starter byggingen enn i dag. Nå begynner vi å få mye verktøy for bedre planlegging. Dette verktøyet må vi nå ta i bruk, mente han.

Mange snakker ofte om hvor effektiv og raskt man kan bygge i Kina. Men også vi i Norge kan bygge effektivt og raskt om vi planlegger.

- Men fortsatt er det langt igjen før vi når det tempoet vi ser i Kina. Der kan man gjerne bygge et hotell på 15 etasjer på seks dager. I Norge bruker vi kanskje 15 – 16 måneder for å bygge et tilsvarende bygg. Med bedre planlegging er det ikke tvil om at vi kan bygge et slikt bygg langt raskere enn i dag. Men vi makter vel aldri å gjøre det på seks dager. Det er heller ikke ønskelig, sa sørlendingen.

- Vi har selv erfart at det er kostbart å bruke billigste leverandør. Håpet er at flere byggherrer også oppdager dette. Det kan gå ett år eller to så oppstår det et problem. Men da er kanskje den billigste leverandøren borte. Da kan det bli dyrt, avsluttet han.