Hans G Arntzen i Sto Norge

Sto Norge satser i Bergen

De kommende årene vil byggenæringen i Bergen oppleve en betydelig etterspørsel etter miljøvennlige byggematerialer. Derfor åpner Sto Norge et nytt senter i Åsane torsdag 3.april.

─ Vi opplever at byggenæringen i Norge er spesielt opptatt av miljøvennlig materialer, og vi merker en økt etterspørsel her i Bergensområdet, forteller country manager Hans G Arntzen i Sto Norge.

I følge tall fra Prognosesenteret, vil verdien av all byggeaktivitet i Hordaland utgjøre 185 milliarder kroner for perioden 2010-2016. I år er det ventet en vekst på 5 prosent.

Bygg- og anleggsektoren har en vesentlig innvirkning på miljøregnskapet, både når det gjelder planlegging, bygging og for levetiden som sådan.

─ Miljøsertifiserte bygg har høyere kvalitet, og bidrar dermed til økte leieinntekter i næringsbygg og et bedre inneklima for de ansatte.

De andre fordelene er lenger levetid, høyere verdi på bygningsmassen, lavere driftskostnader og mer miljøbevisste ansatte, forteller han.

Miljøpåvirkningen til byggevarer skal, i følge byggteknisk forskrift (TEK10), dokumenteres. Men at miljøpåvirkning er dokumentert, betyr ikke at de oppførte bygningene er miljøvennlige av den grunn.

Derfor har byggenæringen og myndighetene tatt initiativ til miljøsertifiseringsordningen BREEAM-NOR. SINTEF Byggforsk har stått for metoden, som i korthet handler om ni ulike områder med krav innen energi, avfall, vann og flere andre parametere.

─ Fortsatt brukes det helse- og miljøfarlige stoffer ved oppføringen av nye bygg. Byggenæringen må derfor sørge for at de både reduserer miljøpåvirkningen ved oppføring av nye bygg, men også at de materialene som velges er sertifiserte, forklarer Arntzen.

Forventer strengere miljøkrav

Takket være sertifiseringsordningen BREEAM-NOR finnes det nå en anerkjent metode for å vurdere miljøprofilen til et bygg.

Arne Hammerstad hos Norsk Byggtjeneste er blant dem som vurderer leverandørenes materialer når materialene til en leverandør skal vurderes.

– Vurderingen av produktet vil gi en klar beskjed om hvordan produktet miljømessig ser ut. Det har blitt en stor interesse rundt det og nå har det nærmest tatt av.

Forklaringen er nok at det er både mer lønnsomt og fremtidsrettet for en utbygger å sørge for et miljøvennlig bygg, sier Hammerstad.

Sto Norge er enige i at fremtiden ligger i BREEAM-NOR og tilsvarende sertifiseringssystemer.

– Miljøsertifisering gir en miljøgevinst tilbake, og det ville ikke forundre meg om myndighetene vil gi en strengere avgiftslegging av bygninger som ikke er sertifiserte på sikt.

Vår rolle i dette, er å dokumentere at produktene ikke har farlige stoffer og har lave utslipp, sier Hans G Arntzen i Sto Norge.

− At det ikke finnes helse- og miljøfarlige stoffer i materialene har lenge vært en del av produktkvaliteten vår. Den økte oppmerksomheten på klimaendringer, energieffektivisering og behovet for reduksjon av klimagassutslipp,

har gjort bærekraftperspektivet viktig for byggsektoren, sier Arntzen.

Merker større pågang

Hos den nye butikken til Sto på Åsane, er selger Stein Eide klar for å ta i mot flere miljøbevisste kunder.

− Sto i er helt i tet når det kommer til omfanget av miljøsertifiserte produkter i Norge. Materialene du bruker har stor betydning for om bygget er miljøvennlig eller ikke. Målet må være at helse- og miljøbelastningen blir så liten som mulig, forklarer Eide.

Sto Norge har opplevd en stor omsetningsøkning i Bergensområdet. De åpner nå et proff-senter i Bergen og kan dermed tilby produkter direkte til kunder i området.

─ Vi har også nærkontakt med arkitektmiljøet i Bergen. De bruker oss til blant annet rådgivning og ideløsninger med hensyn til design og farger, materialvalg og tekniske løsninger, sier Eide og viser til prosjekter som Nordea-bygget i Bergen sentrum og stiftelsen Bergen Røde Kors Sosiale Boligbygg og de nye boligene i Svanen 44 i Åsane, alle med miljøsertifiserte fasadeløsninger fra Sto.