Venstre vil straffe bedrifter som bryter menneskerettigheter

Venstre vil straffe bedrifter som bryter menneskerettigheter, og tar omkamp om hijab på helgens landsmøte i Bærum.

Trolig kommer landsmøtet på Fornebu til å vedta at norske bedrifter som bryter FN- eller OECD-regler på menneskerettighetsfeltet, skal få inndratt bistandsstøtten de har fått, skriver Vårt Land.

– Det trengs et ris bak speilet for å styrke det samfunnsansvaret disse bedriftene har. Venstre ønsker at det skal utvikles nye sanksjonsmuligheter, sier Rebecca Borsch som leder partiets menneskerettighetsutvalg.

Det finnes et omfattende regelverk om menneskerettigheter, men mangler måter å håndtere dem på. Derfor må det å bryte dem nå få konsekvenser, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

En rekke av de innenrikspolitiske punktene i forslaget fra menneskerettighetsutvalget er ventet å utløse heftig debatt. Venstre tar i praksis en omkamp om hijab og andre livssynsplagg i politi og domstoler.

I dagens stortingsprogram vil partiet sikre retten til å gå i religiøse og kulturelle plagg i det offentlige rom – uten forbehold. På landsmøtet vil imidlertid menneskerettighetsutvalget at det skal stemmes over om uniformer som representerer statens maktmonopol, i politi og domstoler, skal være livssynsnøytrale. Borsch innrømmer at dette nærmer seg innstramming.

– Det kan være det, men poenget er å klargjøre der det er gråsoner, sier hun.