Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Jensen vil bruke Folketrygdfondet på vei

 Finansminister Siv Jensen (Frp) vil undersøke om Folketrygdfondet kan investere i infrastruktur og eiendom innenlands – slik oljefondet gjør utenlands.

Finansministeren setter nå i gang en utredning med sikte på å klarlegge muligheten for å vri investeringsprofilen til Folketrygdfondet litt over på blant annet eiendom, veier og jernbane.

Folketrygdfondet forvalter den delen av oljeinntektene som investeres i Norge (85 prosent) og Norden (15 prosent) – kalt Statens Pensjonsfond Norge (SPN). Statens Pensjonsfond Utland (SPU), bedre kjent som oljefondet, investerer utelukkende i utlandet.

Jensen: – Godt egnet

Inntil 5 prosent av SPU skal over tid investeres i eiendom. Nå vil Jensen sjekke om det er mulig å gjøre det samme innenlands.

– Målsettingen for forvaltningen av SPN er høyest mulig avkastning målt i norske kroner, innenfor moderat risiko. Pensjonsfondets langsiktighet gjør at det i utgangspunktet er godt egnet til eie mindre omsettelige aktiva som eiendom og infrastruktur, sier Jensen til NTB.

Klart neste år

Utredningen skal være klar til neste års stortingsmelding om forvaltningen av Statens Pensjonsfond. Jensen mener «absolutt at dette er noe vi skal vurdere nøye».

Markedsverdien av Statens Pensjonsfond Norge (SPN) utgjorde 167,8 milliarder kroner ved utgangen av 2013. Til sammenligning er oljefondet nå på godt over 5.000 milliarder kroner.

Grunnen til at det aller meste av oljeinntektene våre investeres utenlands er for å dempe presset en slik massiv og konstant tilførsel av midler vil innebære for norsk økonomi.