Direktør for Direktoratet for byggkvalitet (DiBK), Morten Lie (fra venstre), forbundssekretær Halvor Langseth i Fellesforbundet, Spenncon-direktør Ingrid Dahl Hovland og Bygg21-styreleder og Rom Eiendom-toppsjef Petter Eiken. Foto: Arve Brekkhus

Bygg21: – Må bygge sammen

Fire tungvektere i Bygg21-styret trakk frem læring og samhandling som noen av de viktigste verktøyene for å bygge opp den norske byggenæringen under Byggedagenes paneldebatt.

BNL-direktør Jørgen Leegaard ledet debatten «De tre strategier som skal løfte byggenæringen» under Byggedagenes andre dag, torsdag.

Forskning og innovasjon, utdanning og kompetanseutvikling, samt kunnskaps- og erfaringsformidling er oppskriften Bygg21 mener skal til for en bedre byggenæring. Torsdag spurte Leegaard fire styremedlemmer i Bygg21 om disse tre strategiene for å løfte næringen.

Verktøy for endring

Forbundssekretær Halvor Langseth i Fellesforbundet, direktør for Direktoratet for byggkvalitet (DiBK), Morten Lie, Spenncon-direktør Ingrid Dahl Hovland og Bygg21-styreleder og Rom Eiendom-toppsjef Petter Eiken satt i panelet på Radission Blu Plaza i Oslo.

De fire styremedlemmene beskrev en byggenæring med et behov for endring, men som også er i stand til å møte utfordringene.

– Vi er ikke alene i dette landet, men byggenæringen er såpass stor at vi skal klare å legge noen premisser, uttalte Halvor Langseth på spørsmål om hvordan næringen kan påvirke utdanningen av norske fagarbeidere.

Må trekke frem det beste

DiBK-direktør Morten Lie trakk frem behovet for å innføre beste praksis, og formanet tverrfaglig samarbeid på tvers av profesjonene.

– Vi må også bli flinkere til å snakke opp hverandre, sa Lie, og viste til at forbildeprosjekter som Bybanen og Dælenenggata 36 bidrar til å skape stolthet om næringen, samt danne nyttige erfaringer som hele Bygge-Norge kan nyte godt av.

Petter Eiken og Ingrid Dahl Hovland trakk frem klyngearbeid og tidlig involvering av alle parter som viktige elementer i en suksessoppskrift for byggenæringen.