Vannpumpestasjon i Oslo hvor man har testet ut nye metoder for tilstandsovervåkning. Foto: SINTEF

- Forskning gjør vannsektoren i Oslo sikrere

Et nylig avsluttet forskningsprosjekt har medført store forbedringer på flere områder i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune (VAV).

FAKTA:

SMS from Oslo VAV (Secure and Monitored Service from Oslo VAV).

· Finansiert av det Regionale forskningsfond Hovedstaden (RFF) · Varighet: 2011-2014 · Samlet økonomisk ramme: ca 7 millioner kroner, hvorav 75% fra RFF · Partnere: Oslo VAV, SINTEF, ABB, IRSTEA (Frankrike) og 3S (Tyskland)

Prosjektet SMS from OSLO VAV  (Secure and Monitored Service from Oslo VAV) har hatt som mål å forbedre effektivitet og sikkerhet ved å overvåke og kontrollere det urbane vann- og avløpssystemet i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune (VAV).

- Prosjektet har bidratt til å forbedre pålitelighet og robusthet ved avløpsnettet i Oslo, og har sørget for instrumenter for å bedre IT-sikkerheten og overvåke tilstanden til utstyr som pumpestasjoner og behandlingsanlegg. I tillegg har det blitt etablert rutiner og spesifikasjoner for bedre datahåndtering, heter det i en pressemelding fra SINTEF Byggforsk. Forskningen har også resultert i en dokumentert metodologi som kan implementeres ved andre vannverk.

– Veldig nyttig

Oslo kommune har nå brukt resultatene i sin nye hovedplan for avløpssystem og vannmiljø.

– Prosjektet har vært veldig nyttig for Oslo. Det har hjulpet oss med å forbedre datasystemet vårt, samt med investeringsplanlegging og generell planlegging for å forbedre rørkvaliteten, sier prosjektleder i Oslo VAV, Arnhild Krogh.

Som en bonus har prosjektet blant annet medført at nye markedsmuligheter for bruk av IKT innen vann- og avløp har åpnet seg. Dette inkluderer uttesting av systemer for tilstandsbasert vedlikehold av kritiske pumpestasjoner i Oslo. Bortfall av slike pumpestasjoner vil kunne få umiddelbare konsekvenser for vannforsyning til deler av Oslo. Det er også mye å spare på mer effektiv drift av pumpestasjonene.

– Det er ingen tvil om at mer bruk av IKT innen vannbransjen vil kunne hjelpe til med å løse noen av de store utfordringene som bransjen står foran. Dette er også prioriterte forskningstema både nasjonalt og internasjonalt, sier seniorforsker Rita Ugarelli ved SINTEF Byggforsk.

Forskning og utvikling

Prosjektet, som er finansiert av de regionale forskningsfondene, har skapt og inspirert mange nye FoU-initiativ ved å vise de gode mulighetene som finnes ved samarbeid mellom vann-eksperter og IKT-eksperter. Prosjektet har også medført et nytt, internasjonalt ekspertnettverk på begge områder.

– Kunnskapsoverføringen mellom eksperter på vannsystemer og IKT som er generert av prosjektet har skapt nye forskningsretninger som vi ønsker å følge for å gi samfunnet tryggere og mer pålitelige urbane vannsystemer, sier Ugarelli.

En viktig del av forskningsprosjektet har vært å formidle resultatene internt i Oslo VAV. Oslo VAV har mer enn 500 ansatte, og organisasjonen har allerede hatt god nytte av forskningsresultatene i praksis.