Administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg er opptatt av den eksisterede bygningmassen også sett i morgendagens lys (foto: Sindre Sverdrup Strand).

─ Nytter ikke å bygge A-bygg hvis det driftes som C

Statsbyggsjef Harald Nikolaisen etterlyser kompetanse og fokus på driftfasen. ─ Det nytter ikke å bygge et flott A-bygg hvis det driftes som et C-bygg, sier han på Byggedagene.

Statsbygg har som ambisjon å redusere klimagassfotavtrykket i nybygg- og rehabiliteringsprosjekter med 50 prosent.

Da blir det naturligvis en utfordring at de aller fleste bygg som skal stå i overskuelig framtid allerede er bygget. På Byggedagene holdt Statsbygg-sjefen et innlegg om "Morgendagens byggeprosjekt". Der viet han eksiterende bygningsmasse og driftssiden stor oppmerksomhet.

Opptatt av breddeidretten

─ Effektiv drift av breddeidretten innen Statsbyggs bygningsmasse er like viktig som å bygge Powerhouse i et miljøperspektiv. Dessverre er det få aktører som er opptatt av begge deler, sier han.

Nikolaisen legger også til at energiprisene i Norge er litt for lave til å få leietakerne topp motivert til å tenke på energioppgraderinger.

─ Statsbygg skal være en pådriver for effektiv forvaltning og verdibevarende vedlikehold. Det er ikke god klimapolitikk å la bygninger forfalle, sier han.

Nikolaisen framhever at Statsbygg husleiemodell godt synliggjør hva det faktisk koster å drifte bygget. Staten har for mye arealer, det gir både dårlig økonomi og er lite energieffektivt.

─ Derfor er det viktig at staten er kritisk til egne arealer. Morgendagens bygg er mer enn miljø. Bygg er også et virkemiddel for å skape mer effektivitet i offentlige virksomheter. Et eksempel er det nye Regjeringskvartalet som skal danne grobunn for en mer effektiv og fleksibel forvaltning, påpeker han.

Savner energifokus i driftsfasen

Bygg er ett av svarene for høye klimamålsetninger.

─ Nye bygg må bygges med lavets mulig klimagassfotavtrykk. Jeg opplever at det i byggenæringen er et stort fokus på klimagassutslipp både for energibruk, materialbruk og transport under prosjektering, mens man er mye mindre fokus på energiforbruk i driftsfasen og livstidsbetraktninger. Det nytter ikke å bygge et flott A-bygg hvis det driftes som et C-bygg, framholder han.

Nikolaisen sier at Statsbygg ønsker å bygge på en måte som utvikler en kompetansebasert og bærekraftig byggenæring.

─ Jeg mener vi har kompetansen som kreves i næringen og vi ser at det er mye innovasjon. Det er en positiv utviklingen med bruk av BIM og Lean i byggeprosjekter gode eksempler på. Byggenæringen har også tatt viktige steg ved å ta sikkerhetsarbeidet på alvor, sier han.

─ Får garantert ikke det beste bygget til laveste pris

Norges kanskje viktigste byggherre avsluttet med et budskap som falt i god jord blant tilhørerne på Byggedagene.

─ Bestiller må tenke mer enn laveste pris. Det er garantert at byggherren helhetlig får det beste bygget hvis man kun skal kjøpe til laveste pris. Statsbygg har fått i oppdrag fra Regjeringen å bidra til å utvikle en seriøs og kompetansebasert byggenæring og vil bruke våre rammeavtaler for å etterspørre kvalifikasjoner i byggenæringen, sier han.