Illustrasjonsfoto.

Fellesforbundet vant dagpenge-sak i Høyesterett

Fellesforbundet har vunnet ankesaken i Høyesterett om retten til dagpenger under permittering for to av forbundets medlemmer i Trøndelag.

Saken gjelder spørsmålet om folketrygdloven gir rett til dagpenger ved permittering når permitteringen skyldes en markedsutvikling som ikke kan karakteriseres som uventet.

- Vi er svært glade for at Høyesterett har gitt oss medhold. Dommen bekrefter det vi har hevdet at så lenge det foreligger saklig grunn for permittering så har de permitterte arbeidstakerne rett på dagpenger fra det offentlige, sier Fellesforbundets nestleder Anders Skattkjær i en pressemelding.

- Hadde Høyesterett gitt Staten medhold ville vi hatt en rettstilstand der de permitterte arbeidstakerne måtte bære den økonomiske byrden, som vi dessverre har hatt mange tilfeller av etter NAVs praksisendring i 2010/2011. Noe som ville vært helt uholdbart og som ville tatt bort grunnlaget for å anvende permitteringer og der oppsigelser ville blitt virkemiddelet med dem åpenbare skade dette ville fått for de ansatte og for bedriftene som ville mistet viktig kompetanse, mener Fellesforbundet.

- I tillegg til å gi berørte medlemmer støtte og juridisk bistand i hele prosessen, gikk Fellesforbundet og LO inn som partshjelpere i ankesaken mot Staten. Også Norsk Industri og NHO gikk inn som partshjelpere, noe som viser hvor viktig denne saken har var, påpeker Skattkjær.

Saken gjaldt forbundets medlemmer Rolf Kåre Sundli og Jan Atle Sundli som ble permittert med 50 prosent fra sine stillinger som trykkere i Trykkpartner Grytting AS. De søkte om dagpenger i permitteringsperioden i henhold til folketrygdloven, men dette ble avslått, først i vedtak fra NAV Forvaltning Orkdal, deretter fra NAV Klageinstans Sør, senere i Trygderetten og også Lagmannsretten gav dom for at avslaget skulle opprettholdes. Inntil i dag – da Høyesterett enstemmig gav en dom som slår fast at medlemmene har krav på dagpenger og der Staten må betale alle saksomkostningene for Lagmannsretten og Høyesrerett.

Det var LO-advokatene Karl Inge Rotmo og Jan Arild Vikan som førte saken for medlemmene og Fellesforbundet/LO. Advokat Nina Melsom førte saken for NHO/Norsk Industri som partshjelpere.