Viktig uke for norsk arbeidsliv

Denne uken vil bli svært viktig for norske arbeidsgivere og arbeidstakere. Faren for streik er overhengende.

Tirsdag kveld utløper fristen for den tvungne meklingen i frontfagene. Om ikke riksmekleren klarer å presse frem en enighet mellom partene, blir det streik fra onsdag. Fellesforbundet har meldt plassfratredelse for rundt 30 prosent av medlemmene i frontfaget, og totalt er det snakk om 9.358 medlemmer hos 102 bedrifter spredt over hele landet. Dette vil selvsagt ramme bedriftene fra første time.

Om det blir streik i frontfagene er det også stor fare for at det blir streik innen både byggfag og for byggeindustrien, som begge er inne i en meklingsperiode. Dersom meklingene ikke fører frem, kan det tidligst bli streik i byggfag fra lørdag 5. april og fra onsdag 9. april for byggeindustrien.

Det er dermed en meget viktig meklingsperiode vi nå er inne i for de ulike overenskomstene. Forhandlingsklimaet ser i år ut til å være langt tøffere enn på lenge. Allerede før forhandlingene startet ble det varslet om nærmest fastlåste synspunkter. Det store stridstemaet er pensjon. Arbeidstakerorganisasjonene ønsker tariffesting av pensjon i privat sektor. Dette ønsker NHO å holde langt unna forhandlingene. Begge parter gikk også høyt ut i forkant av forhandlingene med sine krav innen dette teamet. Problemet er at slike prinsipielle stridstemaer ikke er så enkle å forhandle seg frem til enighet om - det er ikke bare å møtes på midten. Det er annerledes når man skal bli enige om noen øre opp eller ned i lønnsspørsmål.

Men saken er at man må jobbe knallhardt for å forsøke å komme frem til en løsning på den fastlåste situasjonen. Riksmeklerens kontor har noen krevende dager foran seg, men vi håper de bruker dagene godt og at begge parter klarer å jobbe seg frem til et felles kompromiss man kan leve med. Er det noe som er sikkert, så er det at alle parter taper på en streik. Deler av næringslivet i Norge har det tøft, og en konflikt vil ikke gjøre situasjonen noe bedre.

Det siste byggenæringen nå også trenger er en ny storstreik. På våren, når produksjonen innen både bygg og anlegg pågår som travlest, vil det nærmest være krise om man skulle tape fart i den situasjonen vi er inne i nå.

Det skal bli spennende å høre om utviklingen fra meklingsrommene i dagene fremover.