Kloden mørklagt for klimaet

Over 20 millioner sparepærer ble slukket da Norge tok del i den symbolske miljømarkeringen Earth Hour lørdag kveld. Operaen, Slottet og Stortinget var blant bygningene som gikk i svart.

Mange hundre millioner mennesker i anslagsvis 7.000 byer i 162 land fra New Zealand til New York deltok i markeringen, ifølge miljøorganisasjonen WWF, som står bak kampanjen.

– Antall påmeldinger og det lokale engasjementet viser at folk er mer og mer opptatt av klimaendringene. Nå forventer vi at beslutningstakere lytter til dette kollektive budskapet og gjør sitt for å ta klimautfordringen på alvor, sier generalsekretær Nina Jensen i WWF.

Dugnad

Hun forteller at 208 norske kommuner var påmeldt, 30 flere enn i fjor. Statnett slet med målingene i den mørke timen lørdag kveld, men opplyser ifølge WWF at nordmenn var minst like flinke i år som i fjor til å slukke lyset. I fjor ble 21,4 millioner sparepærer slått av under den årlige markeringen.

– Earth Hour i seg selv redder ikke verden, men slike tiltak er viktige for å øke bevisstheten hos oss alle. Staten skal gjøre mye, men hver og en av oss kan og må bidra i den store dugnaden som er nødvendig for å stanse global oppvarming, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) om den årlige markeringen.

Statsbygg slukket lysene i 30 av sine bygg mellom klokken 20.30 og 21.30 lørdag kveld.

Fiskebåter i Arktis

Operahuset i Sydney i Australia var blant de første landemerkene verden rundt som slo av lysene i 60 minutter lørdag. Senere sto Operaen i Bjørvika for tur.

Blant årets nykommere i markeringen var norske fiskebåter i Arktis, moskeen på Grønland i Oslo, Frøhvelvet på Svalbard og Karnak-tempelet i Egypt, ifølge WWF.

Fra Earth Hour begynte på Samoa til den avsluttes på Cook Island, begge i Stillehavet, men på hver sin side av datogrensen, ble utallige ikoniske bygg verden over mørklagt for klimaet. Blant annet gjelder dette bygg som Eiffeltårnet, pyramidene i Giza, Buckingham Palace og Empire State Building.

Formålet med den symbolske markeringen er å vise støtte til hardere tiltak i kampen mot klimaendringene. (©NTB)