ByggLett blir tankesmie

Direktoratet for byggkvalitet vil fokusere enda tydeligere på kjerneideen til ByggLett og videreutvikler prosjektet til en tankesmie for innovative løsninger.

Siden oppstarten har intensjonen med pilotprosjektet ByggLett vært å skape en kompetansearena som viser vei mot forenklet og fullelektronisk byggesaksprosess.

Tankesmien vil ivareta denne intensjonen og samtidig legge vekt på kjerneideen om å bygge kompetanse og bidra til innovasjon på direktoratets ansvarsområde.

Et av målene i den første fasen av ByggLett-prosjektet, var å utfordre IKT-leverandører til å samarbeide om helhetlige og brukervennlige løsninger. Dette målet er langt på vei nådd og en rekke leverandører samarbeider om å utvikle mer brukervennlige løsninger for markedet på egenhånd.

Direktoratet arbeider ikke lenger med å utvikle et helhetlig system for enkle bygg.

- Vi konsentrerer innsatsen mot de vanskelige, uløste områdene i ByggLett-prosessen, som krever stor grad av innovasjon og samarbeid for å løses. I nært samarbeid med KommIT ønsker vi å legge til rette for gode standardiserte løsninger for byggesaksprosessen, sier prosjektleder for ByggLett, Olaug Hana Nesheim.

Dagens regelverk er skrevet for saksbehandling på papir, mener prosjektlederen, og understreker at et nytt tankesett er nødvendig for å få gevinster ut av digitale forvaltningsløsninger.

- Regelverksforenkling og framtidig automatisk regelsjekk vil være det første tankesmia tar tak i. Målet er å få konkretisert behovet for tilrettelegging og regelverksendringer for å gjøre det mulig å sjekke reglene automatisk, sier Hana Nesheim.

Alle deltakerne fra ByggLetts idékonkurranse i 2013 er invitert til å bli med i den nye satsingen.

Arbeidet starter i april.