Forbundssekretær Steinar Krogstad i Fellesforbundet (f.v.), direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet og adm dir Jon Sandnes i BNL lanserte fredag den nye språkbrosjyren. (Foto: Arve Brekkhus)

Forstår du hva jeg sier?

For dårlig kommunikasjon er en underliggende årsak til mange sikkerhetsutfordringer i byggenæringen. En rekke organisasjoner har sammen med Arbeidstilsynet nå utarbeidet brosjyren «Forstår du hva jeg sier?», som skal vise regelverkets krav til språk og kommunikasjon på bygge- og anleggsplassen.

Brosjyren skal også presisere hvem som til enhver tid har ansvar for å unngå at språkutfordringer blir en risikofaktor.

Bygge- og anleggsnæringen er kompleks med mye spesialisert kunnskap, behov for varierende mengde mannskap og tøffe krav til fremdrift. Næringen har utstrakt bruk av underentreprenører og innleid arbeidskraft. Mange ulike aktører er inne for å utføre spesifiserte arbeidsoppgaver. Det er viktig at det tas hensyn til kommunikasjonsutfordringer i planleggings- og gjennomføringsfasen av bygge- og anleggsarbeidet.

Utarbeidet sammen med partene

Det var Fellesforbundet og Byggenæringens landsforening (BNL) som tok initiativet til å samarbeide om en veiledning. De ønsket et tydeligere bilde av regelverkets krav, og hvordan virksomhetene er forventet å etterleve disse kravene.

- For Arbeidstilsynet er samarbeid med partene i arbeidslivet noe vi legger stor vekt på. Vi som jobber for et trygt og sikkert arbeidsmiljø får til mer når vi bruker virkemidlene våre sammen med andre. Denne veilederen er et konkret resultat av et godt og viktig samarbeid oss imellom, knyttet til en stadig vanligere utfordring i bygge- og anleggsnæringen, men også andre næringer. Arbeidstilsynet er bevisst på manglende kommunikasjon som en risikofaktor når vi er ute på tilsyn, sier Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet.

Viktig for god sikkerhetskultur

partene peker på at det er vanskelig å oppnå en god sikkerhetskultur på arbeidsplassen hvis de utenlandske ikke skjønner språket og dermed heller ikke reglene, opplæringen og hva de må gjøre for å jobbe sikkert.

Kommunikasjon er en viktig forutsetning for sikkerhetsrelatert- og annen aktivitet i det daglige, gode mellommenneskelige forhold, en felles sikkerhetskultur og ikke minst medvirkning i vernearbeidet

Byggenæringens landsforening (BNL), Fellesforbundet, Maskinentreprenørenes forbund (MEF) og Norsk Arbeidsmandsforbund står bak brosjyren sammen med Arbeidstilsynet.

Brosjyren kan bestilles og lastes ned her