Regjeringsbygg 5. Foto: Statsbygg/ Jiri Havran

Her skal Statsbygg inn i 200 sikringsskap for Earth Hour

I regjeringsbygg 5 og 6, R5 og R6, må Statsbyggs driftsfolk inn i cirka 200 sikringsskap for å slå av lyset for å ta del i Earth Hour. Miljøsignalet er viktigere enn 200 sikringsskap, mener Statsbygg.

Earth Hour

Lørdag 29. mars 2014 kl. 20.30 skal byer, kommuner, bedrifter, organisasjoner og enkeltmennesker over hele verden slukke lyset i én time for klimaet.

Earth Hour er en verdensomspennende symbolsk markering. Alle med tilgang til en lysbryter har sjansen til å bidra. Kampanjen er et globalt og visuelt uttrykk for folks vilje og evne til å stå sammen mot klimaendringene. Vis at du vil være en del av løsningen: Slukk lyset for klima og natur!

WWF er global arrangør av Earth Hour, med et mylder av samarbeidspartnere verden rundt. Earthhour.org er den offisielle internasjonale portalen til Earth Hour.

(Kilde: WWF)

Det mest praktiske ville vært å ta hovedsikringene, men så enkelt er det ifølge Statsbygg ikke. Dataparker må holdes oppe, og sikkerheten må ivaretas.

- Så det betyr at vi må inn i 200 sikringsskap for å ta strømmen der det er nødvendig for at R5 skal bli mørkt, sier Statsbyggs eiendomsforvalter Eystein Slettebø i en pressemelding.

– Mye av belysningen legges automatisk over på nattlys klokken 18.00 for å spare energi og miljø, både i korridorer, resepsjoner og fellesareal. Det vil si at det er redusert belysning i disse områdene. Belysningen som står på om natta, har ikke egne brytere. For å mørklegge disse arealene må vi derfor inn i underfordelinger og sikringsskap for å koble fra strømmen. Bare i R5 har vi 110 underfordelinger, kommenterer eiendomsforvalteren.

Eget kontor

For å forberede og foreta mørklegging og etterpå slå på de samme sikringskursene, stiller driftstjenesten i Statsbygg med tre medarbeidere.

– Dersom det viser seg at noen ikke har slukket lyset på sitt kontor, vil vakttjenesten i Departementenes servicesenter bistå oss med å mørklegge disse, forteller Slettebø.

– I R6 er det installert sensorer som slukker lyset når man går ut, så det er ikke så krevende i de tre byggene som danner R6.

– Vi synes Earth Hour er et viktig signal, så derfor slukket vi lyset med miljøtanken i bakhodet, forklarer Slettebø.

Her slukker Statsbygg lysene under Earth Hour 2014:

1. Framsenteret Tromsø

2. Tinghuset i Tromsø

3. Statens Hus Vadsø

4. Statsarkivet i Tromsø

5. Nofima AS

6. Sameskolen i Troms

7. Trondheim tinghus

8. Høgskolev.12 (tidl. Statsarkivet)

9. Stiftsgården

10. Steinkjer Tinghus

11. Universitetet i Stavanger

12. Stavanger tinghus

13. Bergen tinghus

14. Bergenhus, Bergen

15. Gamlehaugen, Bergen

16. Statens hus, Leikanger

17. Tinghuset i Kristiansand

18. Høgskolen i Buskerud, Kongsberg

19. Høgskolen i Vestfold, Horten

20. Tollboden i Porsgrunn

21. Nobels Fredssenter, Oslo

22. Villa Grande, Oslo

23. Høyesterett, Oslo

24. Oslo tinghus, Oslo

25. Operaen, Oslo

26. R5, Oslo

27. R6, Oslo

28. Victoria Terrasse, Oslo

29. Høgskolen i Østfold, Remmen, Halden

30. Justervesenet, Kjeller

31. Statsbygg hovedkontor i Byporten, Oslo