Produksjonsmetode informasjonsressursforvaltningsmatriseFlyten i moderne produksjons metoder (MPM)Ulike detaljeringsnivå i et helsebygg prosjektTjenestekrav mot ventilasjons og nærhetskravSkisseløsning tekniske systemer CircleReadingSkisse løsning tekniske systemer CircleReading i BIMLøsning tekniske systemer CircleReadingSengerom CircleReadingCircleReading utvendig fra nordCircleReading sett fra sydCircleReading innvendig atrium og kaffeteria område

Engelsk arkitekt utfordrer norske sykehusarkitekter

Direktør Jamie Johnston fra arkitektfirma BrydenWood i England utfordret norske arkitekter på å fokusere mer på verdiskapning hos byggherrene og bidra til å utvikle mer sofistikerte og krevende kunder på sykehusutbyggingskonferansen som Norsk sykehus- og helsetjenesteforening- NSH og Arkitektforum for helsebygg arrangerte i Trondheim 21. mars.

Han viste også eksempler på systematisk system tenking og Moderne Produksjons Metoder (MPM) fra et helsebygg prosjekt for den privat sykehusutbyggeren Circle og trakk linjer til et Circle sykehusprosjekt utformet av den verdenskjente arkitekten Foster & Partners.

Arkitekfirma BrydenWood er kanskje en enslig svale og annerledes arkitekt fra England. De fokuserer på strategisk rådgivning til sine kunder i forhold til hvordan det bygde miljø er en strategisk ressurs for deres kunders forretningsutvikling. De fokuserer også i stor grad på industrialisering og pre-fabrikasjon. Og de har ikke bare et modellverksted, men har faktisk sin egen fabrikk hvor de produserer moduler og flatpakk til flere av sine prosjekter. De har til og med utformet sitt eget flatpakk-konsept for skolebygg som kan konkurrere med de fleste typer av billige prefabmoduler. De jobber også internasjonalt og deltar for øyeblikket i et stort boligutviklingsprosjekt i St. Petersburg som i første fase inneholder mer en 15.000 boenheter.

Johnston tok utgangspunkt i teknologiutvikling på prosjekteringssiden og produksjonsmetoder. Han påpekte av BIM handler ikke om modell, men nye prosesser og nye tankemåter. De bruker i dag 10-15 ulike modellverktøy, alt avhengig av hva de skal gjøre og levere. For å klassifisere sine prosjekter har de laget en informasjonshåndteriongs&konstruksjonsmetode matrise; langs x-aksen har de «2D DAK, 3D DAK, koordinerte 3D/4D/5D modeller og parametrisk modellering», mens de langs y-aksen har «tradisjonelle byggemetoder, tradisjonelle med noen MPM (Moderne Produksjons Metoder), produkt/system konstruksjon og komponent bygging». Det er verdt å legge merke til at de beskriver det vi i Norge kaller BIM som «3D DAK», og det er kanskje riktigere siden også mange i Norge primært bruker BIM-verktøyene til tegningsproduksjon (3D DAK).

Han påpekte også at perspektivet til de prosjekterende må endres. I dag er det for mye fokus på ren prosjektering eller teknisk problemløsning. Fokus må flyttes fra prosjektering til FDV, bemanning og ikke minst de forretningsmessige konsekvensene av ombygging eller nybygg. Han viste en figur basert på Evans 1998/Construction Excellence for å visualisere livsløpskostnader i et 25 års perspektiv for bygg med følgende forholdstall; prosjektering 1 enhet, bygging 10 enheter, FDV 50 enheter, bemanning 30-60 enheter, forretningskost 2 000 enheter og forretningsmessig resultat kanskje 2 500 til 20 000 enheter. I denne forbindelsen nevnte han også viktigheten av å bidra til å utvikle mer sofistikerte kunder som både var krevende men også skjønte viktigheten av livsløpsbetraktninger være seg kroner eller miljø. Han gikk så langt som å antyde at CO2 regnskap kanskje etter hvert ville bli det viktigste i prosjekter. BrydenWood bruker mye tid på å forstå kundens behov og rådgi forretningsmessig, og de har hatt situasjoner hvor de ikke har rådet kunden til nybygg men heller å utnytte eksisterende bygningsmasse bedre. De er også opptatt av å involvere byggherren i sine interne prosesser for derigjennom å øke kompetansenivået hos byggherren og brukerorganisasjonene og bidra til en mer kompetent krevende kunde.

Så tok Johnston oss med på en vandring i tre sykehusprosjekt tilhørende Circle, som er en større privat sykehusaktør i England; Bath, Reading og Manchester. Bath var et ferdig bygd sykehus utviklet av en «kjent arkitekt», og ble karakterisert som et «tradisjonelt magasin prosjekt» - høy fokus form og til dels dårlig fokus funksjon. I Reading prosjektet hadde Circle og BrydenWood jobbet mye med utforming av en prosjekterings- og produksjons-systematikk. Mye av suksessen i prosjektet tilskrives en god tidligfase hvor løsningsprinsippene var satt og fungerte som rammer for etterfølgende design og utvikling. Circle og BrydenWood hadde lært mye i Reading prosjektet. De jobbet nå med et nytt Circle sykehus i Manchester, som skulle baseres på en forbedret Reading system & prosess modell med høy grad av MPM. Jaimie Johnston nevnte også at det er ganske stor fokus på Moderne Produksjons Metoder (MPM) som f.eks. flatpakk og modul i England for tiden. Johnston nevnte også at de har en egen buildoffsite forening som fokuserer MPM og som er ganske aktiv.

Tilsynelatende var budskapet fra BrydenWood ikke så utfordrende for konferansedeltakerne som var tilstede, fordi det kom ingen reaksjoner eller kommentarer fra salen etter foredraget.

Hovedlenker -

NSH og Arkitektforum for sykehusbygg: Sykehusutbyggings-konferansen 2014 - http://nsh.no/db/doc/0000004140.pdf

BrydenWood hjemmeside - http://www.brydenwood.co.uk/

Sekundær lenker –

BrydenWood to Russia - http://www.construction-manager.co.uk/news/st-petersburg-appoints-bryden-wood-and-mace-build-/

BrydenWood prosjekter - http://www.buildoffsite.com/pdf/Events/2013/BIS/Projects_MarkBryden_BrydenWood.pdf

Foster+Partners hjemmeside - http://www.fosterandpartners.com/

Presentasjon med forholdstallsfigur - http://www.ice.org.uk/getattachment/24bc676a-c2d6-4fb0-aef3-578e8ff8797e/Never-waste-a-good-crisis.aspx

Buildoffsite hjemmeside - http://www.buildoffsite.com/