Torgeir Finnerud (49) skal lede arbeidet med å utvikle den gigantiske Fjordbyen på Lierstranda og Brakerøya.

Torgeir Finnerud ny sjef i Eidos

Torgeir Finnerud (49) blir sentral når det nå skal utvikles en helt ny Fjordby mellom Lier og Drammen som blir større enn Bjørvika.

49-åringen er ansatt som ny sjef i Eidos Eiendomsutvikling. Selskapet er den klart største grunneieren i området mellom Gilhus i Lier og Holmenbrua i Drammen, der det nå skal utvikles en helt ny Fjordby. Eidos eier i dag nærmere halvparten av det 1.000 dekar store Fjordby-området langs Drammensfjorden. Til sammenligning er Bjørvika i Oslo på 700 dekar.

Langs dette 2,5 kilometer lange fjordbeltet skal det ryddes plass til mellom 6.000 og 10.000 nye boliger og mellom 18.000 og 22.000 arbeidsplasser. Gigantprosjektet ble gjenopplivet da kjendisinvestor Bjørn Rune Gjelsten meldte sin interesse for området i 2006. Nå åtte år senere, ser det ut til at planene om å plassere det nye Vestre Viken-sykehuset på Brakerøya kan få fortgang i prosjektet.

– Kjempespennende

Sentral i prosjektet er Eidos Eiendomsutvikling, som eies av Lier kommune, Drammen havn og CargoNet. Eidos Eiendomsutvikling søkte nylig etter “en visjonær daglig leder som skal lede arbeidet med å utvikle en fremtidsrettet, bærekraftig og miljøvennlig Fjordby på Lierstranda og Brakerøya”. Etter at 30 søkere er blitt vurdert, har styret altså ansatt den 49-årige syvbarnsfaren Torgeir Finnerud som kommer fra stillingen som daglig leder i Eiker Eiendomsutvikling AS. Den nye Eidos-sjefen er opprinnelig fra Drammen, og bor på Ormåsen i Øvre Eiker.

– Jeg liker utfordringer, og jeg synes det er veldig givende å arbeide med prosjekter som har stor innvirkning på samfunnet rundt en. Bygninger og omgivelser er med på å prege hvem vi er. Fjordbyen er et kjempespennende prosjekt i tillegg til at det er enorme områder vi snakker om, sier den nye Eidos-sjefen.

Mange utfordringer

Finnerud, som er ingeniørutdannet, har også tre års fartstid som eiendomssjef i Øvre Eiker kommune. Før det arbeidet han 12 år som rådgiver og entreprenør i det private næringsliv.

– Dette er et prosjekt som har i seg alle de positive faktorene som trengs for at vi skal lykkes. Ikke minst er det et stort politisk engasjement og velvilje til stede, noe som er helt avgjørende. Det som er svært viktig er at planene er realistiske og at ting skjer i riktig rekkefølge. Målet må hele tiden være at Fjordbyen skal bli et godt sted både å bo og jobbe, sier Finnerud.

Slik ser Asplan Viak for seg en utbygging av Fjordbyen på Lierstranda og Brakerøya ved Drammensfjorden, der planene er å bygge 8.000 nye boliger og etablere 20.000 nye arbeidsplasser på det 1.000 dekar store områder. (Ill. Asplan Viak)