Nå er vi i ferd med å våkne

Aftenposten brettet onsdag ut deler av det kriminelle nettverket som opererer i byggenæringen. Det er rystende tilstander som presenteres.

Dette er tilstander vi har vært klar over tidligere, men bildet blir tydelig når det fremstilles på denne måten.

Det fortelles om rene hvitvaskingsfirmaer som er til stede på offentlige prosjekter, og som fakturerer for store summer.

At kriminelle elementer har vært til stede i byggenæringen har vi vært klar over lenge, men vi frykter omfanget er langt høyere enn det som tidligere har vært kjent. Det burde ikke komme som noen overraskelse på noen at det omsettes for store summer innen det svarte markedet i byggenæringen. Men dette er nå kommet langt lenger og deler av næringen står overfor et trusselbilde som de ikke har erfaring med fra tidligere.

Dermed ser det også ut til at man ikke har vært i stand til å avdekke hva som var i ferd med å skje og det som nå er blitt en realitet: kriminelle bander bruker den omfattende og til dels komplekse kontraktsstrukturen i næringen som ledd i sin kriminelle virksomhet. Så langt har det sett ut til at både næringen og myndighetene nærmest har stått hjelpeløse på sidelinjen og kun fått med seg fragmenter av hva som er skjedd. Som BNL-sjef Jon Sandnes påpeker har vi rett og slett opptrådt naivt i forhold til utviklingen som har skjedd.

Det pekes fra flere hold på at man ikke klarer å oppdage de kriminelle underentreprenørene. De har utført «jobben sin» på en god måte. Nå er de i ferd med å rulles opp, og det viser seg at både myndighetene og entreprenørene må få bedre muligheter til å avsløre kjeltringene før de kommer inn som en del av kontraktleddet.

I dag er det åpenbart at vi hverken har gode nok rutiner eller hjelpemidler til å avsløre dem. Håpet er nå at politiet, skatteetaten og Arbeidstilsynet i samarbeid med næringen selv kan sette inn de nødvendige tiltak for å bremse utviklingen. Vi har ingen tro på at man kan eliminere problemet, men om ikke utviklingen bremses opp frykter vi for fremtiden til den norske byggenæringen.

Her har også de norske entreprenørene og byggherrene selv et åpenbart ansvar. Sannsynligvis må byggherrene skjerpe kontrollen på egne prosjekter, og ikke overlate alt ansvar til hovedentreprenørene. Entreprenørene må selvsagt også skjerpe sine egne rutiner og yte strengere kontroll på hvem som slipper inn på deres prosjekter.

Nå må naiviteten forsvinne, og vi må virkelig ta tak i problemet før det eskalerer ytterligere. Jeg skrev i denne lederspalten på starten av året at nå må vi våkne. Jeg både håper og tror de fleste nå er i ferd med å våkne opp…

………………

PS. Husk Byggedagene som arrangeres 2. og 3. april. Her får kriminaliteten i byggenæringen en sentral rolle i programmet.