Fikk stryk på kompetanse, men grønt lys for regjeringsjobb

Malermester Harald Askautrud AS scoret ifølge Statsbyggs egne ord «svært lavt på kompetanse og erfaring», men ble likevel klarert for jobb i midlertidige departementslokaler fordi pristilbudet var så lavt.

Aftenposten avslørte tirsdag at håndverksfirmaer som politiet knytter opp til kriminelle nettverk, har pusset opp en rekke norske offentlige bygg.

Avisen skriver at en av de største aktørene i Oslos malermarked, Malermester Harald Askautrud, har benyttet fem underleverandører som enten er dømt for eller er siktet/mistenkt for grov økonomisk kriminalitet i offentlige prosjekter.

Nå viser papirer Byggeindustrien har fått tilgang til at Malermester Harald Askautrud AS i 2012 fikk grønt lys for å gjøre arbeider i midlertidige departementslokaler av Statsbygg – til tross for at den statlige byggherren selv var usikre på om selskapet hadde nok kompetanse og erfaring.

I brevet Byggeindustrien har fått tilgang til skriver Statsbygg – blant annet undertegnet av daværende toppsjef Øivind Christoffersen – følgende:

«Malermester Harald Askautrud AS har det rimeligste tilbudet. De scorer svært lavt på kriteriet om kompetanse og erfaring, men har et såpass lavt pristilbud at de likevel innstilles som nr. 3.»

– Klossete formulering

Tilbudet gjaldt en rammeavtale vedrørende arbeider i midlertidige departementsbygg etter bombeangrepet 22. juli, og var utformet slik at firmaet med det beste tilbudet alltid fikk forespørsel på de enkelte oppdragene, mens de to andre bare skulle spørres om nummer én ikke hadde kapasitet.

Hege Njaa Aschim i Statsbygg. (Foto: Statsbygg)

– Dette medførte at nummer en fikk alle oppdragene i perioden til avtalen utløp, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg som betegner formuleringen i brevet som «klossete».

– Nei, formuleringen er ikke god, innrømmer hun.

– Er pris viktigere enn kompetanse og erfaring for Statsbygg?

– Nei, på generelt grunnlag er det ikke det. Men akkurat i denne konkurransen, der arbeidene som ble bestilt ikke var spesielt krevende, var hovedkriteriet pris i en 80-20-modell. Det gjorde at rangeringen ble som den ble her.

– Det er også et faktum at de var forhåndskvalifisert for å delta i konkurransen og således var innenfor de hovedkravene som var satt for leverandørene, legger Njaa Aschim til.

Hun peker på at det var først og fremst administrasjonen av arbeidet – ikke selve utførelsen – som var usikkerhetsmomentet for Statsbyggs del.

Har gjort Statsbygg-jobber for 44 millioner

Men til tross for at selskapet ikke ble benyttet i denne konkrete rammeavtalen, har Malermester Harald Askautrud AS likevel gjort en rekke jobber for Statsbygg de siste årene.

– I perioden mellom 2009 og 2013 er det utbetalt 44 millioner kroner for ulike prosjekter denne leverandøren har utført for oss. Vi har også gått gjennom listen over underentreprenører de har brukt i prosjektene, men har ikke funnet noen av leverandørene som er trukket fram av Aftenposten, sier Njaa Aschim.

– Hvilke erfaringer har dere med denne leverandøren?

– Vi ser at de leverer og gjør jobben sin, men vi har også sett at de ikke har vært spesielt sterke på HMS- og administrasjonssiden. Derfor har vi gjennomført kontroller av dem, og vi har også avvist underentreprenører på grunn av manglende dokumentasjon. Samtidig forteller de som har jobbet med dem, at de opplever selskapet som lærevillige, sier Njaa Aschim.

Fra maling til entreprenør

Ifølge økonomisjef Odd Christian Danbolt i Malermester Harald Askautrud – som nå har skiftet navn til MHA Entreprenør – baserte tilbudet seg på timearbeider med egne ansatte.

– Dette var i fasen da vi beveget oss fra å være en malermesterbedrift til entreprenør. Det kan være bakgrunnen for at Statsbygg peker på vår erfaring og kompetanse som usikkerhetsfaktorer. Når det gjelder prisene vi tilbød, så er de helt normale med utgangspunkt i egne ansatte og med grei fortjeneste, sier Danbolt til Byggeindustrien.

– Hvilke priser opererer dere med?

– Vi har en policy om at vi ikke går ut med våre enhetspriser, svarer Danbolt, og legger til at de heller aldri gjorde arbeider i de midlertidige departementslokalene.

– Nei, vi fikk jo ikke jobben og ble innstilt på tredjeplass, så det ble aldri aktuelt.

Kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene

Han legger til at de ikke kjenner seg igjen i tirsdagens oppslag i Aftenposten der selskapet kobles opp mot underentreprenører som igjen knyttes til organiserte kriminelle nettverk.

– Dessverre har de selskapene som trekkes frem i artikkelen, utført noen oppdrag for oss. Men jeg vil presisere at dette er noe vi tar helt og fullt avstand fra og at vi ikke på noen måte er involvert i noen av teoriene Aftenposten presenterer. Da disse underleverandørene ble benyttet var vi ikke klar over de forholdene de senere er blitt dømt eller siktet for. Det har først kommet frem i ettertid.

– Hvor mange jobber har Aktiv Maler Service, Select Bygg, AB Murpuss, Lagos Mal Consult og Donat Ren-Maler hatt for dere totalt?

– Det har jeg ikke oversikt over. Lagos Mal Consult og Donat Ren-Maler var inne og gjorde jobber for selskapet i en kort periode i 2009, mens AB Murpuss gjorde jobber for entreprenøren i 2010 og 2011. Aktiv Maler Service ble brukt fra 2009 til 2012, men har ikke gjort noe for oss i 2013. Når det gjelder Select Bygg er jeg ikke sikker på når de kom inn, sier Danbolt.

– Hvilke kontrollrutiner har dere hatt?

– Vi har hatt normale kontrollrutiner som å sjekke firmaattest, skatte- og momsattest, byggekort og forsikringer. Nå strekker noen av sakene det refereres tilbake til 2009, 2010 og 2011, og utviklingen innenfor kontrollrutiner har vært omfattende i løpet av disse årene. Blant annet var ikke ordningen med byggekort satt skikkelig i system i 2009, og her har kontrollen blitt bedre de siste årene, sier Danbolt.

– Dere har hatt en voldsom vekst de siste årene. Omsetningen har økt fra 32 millioner kroner i 2007 til 200 millioner kroner i 2013. Hva ligger bak veksten?

– Hovedårsaken er hardt arbeid fra ledelsesnivå og ned til hver enkelt medarbeider. Vi har mange hardt arbeidende og dyktige arbeidere, sier Danbolt.

– Dere har 106 medarbeidere, hvor stort er behovet for å bruke underentreprenører?

– Innenfor de fagområdene vi besitter selv, det vil si malere, gulvleggere og tømrere, så gjør vi mellom 70-75 prosent av jobben med egne ansatte.

– Men etter hvert som vi har flyttet oss over fra å være et rent malermesterfirma til å bli en hoved- og generalentreprenør, har behovet for andre faggrupper økt. Innberegnet bruk av spesialistkompetanse som vi ikke har i eget hus utgjør den totale bruken av underentreprenører og samarbeidspartnere cirka en tredjedel av omsetningen, sier Danbolt.

Han presiserer at selskapet har hatt bokettersyn fra Skatt Øst som har gjennomgått regnskap fra 2009, 2010 og halve 2011.

– Dette skjedde uten at de ble ilagt tilleggsskatt, i motsetning til en rekke andre bedrifter, sier han.