Vil styrke politikunnskap om hvitvasking

Økonomisk kriminalitet slipper helt unna når norsk politi og påtalemakt jakter på hvitvasking, avslører en ny rapport. Nå vil justispolitikerne på Stortinget styrke kompetansen i politiet.

Det er småtyver og narkokriminelle politiet konsentrerer seg om når de skal avsløre hvitvasking, går det fram av en rapport som den svenske jussprofessoren Dan Magnusson har laget for Politidirektoratet. Han har analysert alle sakene i Oslo politidistrikt som ble avsluttet i 2012 der hvitvasking og heleri var del av sakskomplekset. Konklusjonen er knusende:

– Resultatet tyder på at skattemyndigheter, bostyrere, påtalemakt og politi ikke makter å identifisere og etterforske hvitvasking. Tingretten ser heller ikke ut til å ha en ambisjon om å løfte fram hvitvasking som en forbrytelse som bør få en allmennpreventiv effekt, skriver den internasjonalt anerkjente eksperten på hvitvasking.

– Alvorlig

Både justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) og Høyres Hårek Elvenes ser alvorlig på situasjonen. Tajik peker på at politiet må ha ressurser og kunnskaper for å bedre innsatsen mot hvitvasking. Det forutsetter at man styrker økokrimteamene i politidistriktene og Økokrim, mener hun.

Hårek Elvenes (H) er enig. – Dette er urovekkende når vi vet at økonomisk kriminalitet og hvitvasking brer om seg. Klarer man ikke å etterforske dette bedre enn i dag, overlates dette til kriminelle, sier Elvenes.

Få saker

Norge utmerker seg internasjonalt med få hvitvaskingssaker. I et materiale som omfatter 1.247 saker, er det under 3 prosent – eller 34 saker – som omhandler hvitvasking. Oslo-politiet står for en tredel av de samlede heleri- og hvitvaskingssakene i Norge. Rapporten avslører feilføring i statistikken som går begge veier – både helerisaker som burde vært klassifisert som hvitvasking og hvitvasking som burde vært heleri.

Ingen konkurssaker

Enda viktigere er det Magnusson ikke finner i gjennomgangen. De få hvitvaskingssakene som etterforskes, er grovt sett knyttet til narkotikakriminalitet – ikke den økonomiske organiserte kriminaliteten og vinningslovbruddene lovverket først og fremst er myntet på.

Oslopolitiet avsluttet i 2012 bare en anmeldelse som angikk økonomisk kriminalitet. Denne saken ble henlagt. Magnusson finner heller ikke spor av hvitvasking knyttet til brudd på skatteloven eller konkurser.

– Dette er oppsiktsvekkende, heter det i rapporten.

Småtyver og misbrukere

Hoveddelen av sakene befinner seg i det Magnusson karakteriserer som «småtyvenes og misbrukernes marked». Politiet har ikke maktet å avdekke hvitvasking i forbindelse med alkohol- og sigarettsmugling. I narkotikasakene finnes det et fåtall hvitvaskingssaker, men de fleste dømmes for tradisjonelt heleri.

Ikke fornøyd

– Vi er ikke fornøyd med de konklusjonene rapporten trekker. Det er oppsiktsvekkende at han ikke finner hvitvasking på økonomisk kriminalitet i materialet han har gått gjennom, sier politiinspektør Torgeir Magnussen i Politidirektoratet til NTB.

Rapporten omfatter ikke sakene som Økokrim har etterforsket. Ifølge Magnussen vil Politidirektoratet be Politihøgskolen gjøre tilsvarende undersøkelser hos Økokrim.